Με tablet, POS και πολλά άλλα σύνεργα της ψηφιακής τεχνολογίας θα εξοπλίζονται από εδώ και στο εξής οι αστυνομικοί της Τροχαίας, με στόχο όχι μόνο την πρόληψη των ατυχημάτων, αλλά και την άμεση καταγραφή των παραβάσεων των ανυπότακτων οδηγών!

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να συνετιστούν οι οδηγοί στις διατάξεις του ΚΟΚ και όχι η αύξηση των εσόδων, γι' αυτό και μέρος των εσόδων από παραβάσεις προβλέπεται να διατεθούν για την προώθηση της "οδηγικής" παιδείας των Ελλήνων οδηγών και σε καμπάνιες που θα ενημερώνουν για τη σημαντικότητα της οδικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται από τα συναρμόδια Υπουργεία, όλοι οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα φέρουν μαζί τους tablet, στο οποίο θα καταγράφονται οι παραβάσεις των οδηγών, χωρίς ωστόσο να τους αφαιρείται το δικαίωμα ένστασης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τροχονόμοι θα μπορούν να καταγράφουν εκτός από παραβάσεις και όσα περιστατικά ή στοιχεία πέφτουν στην αντίληψή τους, όπως τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές, αυτοψίες, μαρτυρίες κ.λπ., χωρίς να χρειάζεται να δαπανούν χρόνο για να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα σε κάθε περίπτωση έγγραφα.

Αναφορικά δε με τις παραβάσεις, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζει τη δυνατότητα να μπορούν οι τροχονόμοι μέσω του tablet να ενημερώνουν άμεσα το σύστημα, καθώς να περνούν αυτομάντως οι πόντοι ποινής στο  Point System.

Εξετάζονται επίδης δύο σενάρια για την εξόφληση των προστίμων: με το πρώτο ο παραβάτης θα μπορεί να εξοφλήσει μέσω e-banking το κόστος της παράβασης ή να το πληρώσει επί τόπου με τη χρήση POS, λαμβάνοντας κάποια έκπτωση επί του συνόλου του ποσού.

Σε διαφορετική περίπτωση οι οφειλές από τις παραβάσεις θα πιστώνονται στο Taxisnet, πράγμα το οποίο ισχύει και σήμερα, αλλά δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα από τα πρόστιμα ύψους 150 εκατ. ευρώ που βεβαιώνουν οι τροχονόμοι να εισπράττονται μόλις τα 45 εκατ. ευρώ! Δηλαδή δύο στις τρεις κλήσεις δεν πληρώνονται…

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, βέβαια, παρέχει τη δυνατότητα στους παραβάτες οδηγούς στους οποίους έχουν πιστωθεί τα πρόστιμα στο Taxisnet να τα εξοφλούν με δόσεις (μέχρι και σε 24 δόσεις),  με επιτόκιο 5%.

Η χρήση του e-banking ή των πιστωτικών καρτών θα μπορεί να βοηθήσει τους παραβάτες οδηγούς, αφού θα μπορούν να εξοφλούν τις κλήσεις τους σε 12 ή περισσότερες άτοκες δόσεις.

Στελέχη του υπουργείου  θεωρούν ότι η άμεση ενημέρωση των παραβατών με τη χρήση των ψηφιακών μέσων (e-mails, Taxisnet) κυρίως για τους πόντους ποινής στο Point System, είναι από μόνη της ικανή να συνετίσει αρκετούς οδηγούς.