Σημαντική νίκη για τη νομική ομάδα υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στην απομόνωση, στην ιατρική πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας Μπελμαρς, στο Λονδίνο, αλλά μετακινήθηκε σε πτέρυγα όπου βρίσκονται 40 ακόμα κρατούμενοι, ανακοίνωσε το Wikileaks.

Η απόφαση αυτή συνιστά επιτυχία στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του.

Εκτός από τη νομική του ομάδα, για την περίπτωση του Ασάνζ διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένως στο διοικητή της φυλακής και συγκρατούμενοί του, οι οποίοι αντέδρασαν αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες εκρατείτο.

https://twitter.com/CraigMurrayOrg/status/1220783517312995328

Την ανακοίνωση της μεταφοράς του Ασάνζ έκανε ο εκπρόσωπος του Wikileaks, Τζόσεφ Φάρελ, δίνοντας έμφαση στην αλληλεγγύη που επέδειξαν οι συγκρατούμενοι του Ασάνζ.

Ο Ασάνζ βρισκόταν στην απομόνωση επί εννέα μήνες, γεγονός που κάνει την πλευρά του Wikileaks να κάνει λόγο για μία σημαντική νίκη.

Ωστόσο, και ενόψει της έναρξης της δίκης του στις 25 Φεβρουαρίου, η πλευρά του Ασάνζ επιμένει να καταγγέλλει τα σοβαρά εμπόδια που παρεμποδίζουν την επικοινωνία του ιδρυτή του Wikileaks με τους δικηγόρους του.

Σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο Γκάρεθ Πηρς, εκπρόσωπος των  συνηγόρων του,  η διοίκηση της φυλακής υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, όπου και κρατείται ο Ασανζ, βάζει τόσα προσκόμματα στην επαφή του με τους δικηγόρους του, ώστε αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο νομικό συμβούλιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Ο Ασάνζ, που αντιμετωπίζει ποινές 175 ετών, βάσει των διεθνών κανόνων δικαίου, δικαιούται να έχει τη νόμιμη υπεράσπιση.

ύμφωνα με καταγγελίες, στον Ασάνζ , εκτός από την νόμιμη επαφή με τους δικηγόρους του, απαγορευόταν να έχει βιβλία, χαρτί και στυλό στο κελί του.

Σχετικά με τα βιβλία, μάλιστα, κατήγγειλε ότι «του τα στερούν γιατί φοβούνται ότι θα τα χρησιμοποιήσει για να ανταλλάξει μηνύματα με τον έξω κόσμο»…