Mόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται από εδώ και στο εξής τα αντιικά φάρμακα  TAMIFLU και RELENZA.

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεσή τους σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει τα εξής: «Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί ανέφεραν κρίσιμες ελλείψεις σε εκατοντάδες σκευάσματα – σύμφωνα με τον κλάδο οι αδυναμίες παράδοσης αφορούν τουλάχιστον 400 φάρμακα – , γεγονός που αποδίδεται στις παράλληλες εξαγωγές των συγκεκριμένων σκευασμάτων, λόγω του σημαντικού περιθωρίου κέρδους που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αρχικά ο ΕΟΦ επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος του προβλήματος των ελλείψεων, αναφέροντας ότι αφορούσε μόνο 27 σκευάσματα, την Τρίτη όμως επανήλθε με νέα ανακοίνωση δηλώνοντας πως οι ελλείψεις στην ελληνικά αγορά ανέρχονται σε 90.