O προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης"  επικοινώνησε με τον αξιωματικό της υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων, αναφέροντας πως είναι μεν διαθέσιμος να παρουσιαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή για να εξεταστεί με τον όρο ότι η εξέταση θα γίνει μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή με την μετάδοση του ήχου από άλλη αίθουσα και με αλλοίωση την φωνής του.

Η κίνηση αυτή του μάρτυρα φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η Προανακριτική καθώς και η αναγνώριση της νομιμότητας των κινήσεων της Προανακριτικής από τη δικαιοσύνη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αναζήτηση του μάρτυρα από την ΕΛ.ΑΣ.

"Δεν έχουμε λόγο να μπούμε στη συζήτηση αυτή. Δεν θα υποβάλλει όρους ο Σαράφης. Η απάντηση είναι: η Επιτροπή με ευρεία συναίνεση γνωστοποίησε τις προθέσεις της στον Εισαγγελέα του Αρείου πάγου. Εξέταση με τον ίδιο τρόπο που εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης", ανέφερε πηγή της επιτροπής η οποία ουσιαστικά έδωσε μία ιδέα για την απόρριψη από την μεριά του μάρτυρα των προτάσεων της επιτροπής και της εμμονής του να μην πραγματοποιηθεί εξέταση πρόσωπο με πρόσωπο, παρά την διασφάλιση της μυστικότητας. Με αυτά τα δεδομένα, έχει καταστεί σαφές προς τον μάρτυρα ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα καθορισμού των όρων εξέτασης ανήκει στην Επιτροπή, πάντα βάσει των προβλέψεων του νόμου.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Επιτροπής πλην ΣΥΡΙΖΑ, έχουν συμφωνήσει υπέρ της εξέτασης με φυσική παρουσία. Το ΚΚΕ υπερθεμάτισε ακόμα περισσότερο τονίζοντας πως θα συμμετάσχει ΜΟΝΟ αν οι μάρτυρες εμφανιστούν αυτοπροσώπος χωρίς καμία αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, είτε φωνής είτε εμφάνισης.