Στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ το οποίο αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιτύχει διόρθωση του ύψους της τιμολόγησης για τους καταναλωτές της νυχτερινής κατανάλωσης και πάνω από 1.600 KwH, γεγονός που υπολογίζεται πως θα έχει σημαντική ωφέλεια για τους οικιακούς καταναλωτές, ειδικότερα για αυτούς που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές για τη θέρμανση των κατοικιών τους

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα προσλήψεων για προσωπικό αορίστου χρόνου, για πρόσληψη στελεχών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και λοιπά εργατικά θέματα του οργανισμού.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται απαραίτητες ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, για τον περιορισμό στις εκπτώσεις που θα έχουν οι εργαζόμενοι του οργανισμού στην κατανάλωση ρεύματος και για τον ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα με το υποθαλάσσιο καλώδιο.

Τέλος, παραχωρείται χρονική επέκταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας για τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε.. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και ρυθμίζονται τα θέματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Συγχρόνως, προστίθεται και διατάξεις σχετικές με το φυσικό αέριο την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο σχεδιασμός αποδοτικών μέτρων από πλευράς κόστους και αποτελέσματος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην τελική κατανάλωση μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, με σκοπό τη μόχλευση κεφαλαίων από εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας φορείς, την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης και στην ελάττωση του κόστους επίτευξης μονάδων εξοικονόμησης ενέργειας.

ια την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου προτείνεται η παροχή εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής για την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ανταγωνιστικών διαδικασιών στην ενεργειακή απόδοση, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια προς τον ίδιο σκοπό».