Eπιτέλους κι ένα καλό νέο, έστω κι αν αφορά αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως σκυλιά ή γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Όπως και οι προηγούμενοι ιοί SARS, ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, το βήχα, το σάλιο ή την εκπνοή. Μπορεί τα κατοικίδια να παράγουν σταγονίδια αρκετά εύκολα, αλλά υπάρχουν σημαντικοί φραγμοί ώστε ο ιός να μην μεταδίδεται από ανθρώπους σε ζώα και αντίστροφα.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς , κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό» λέει ο ΠΟΥ.

Στην Κίνα, όπου ζουν οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με τον ιό, τοπικοί αξιωματούχοι ενός χωριού στην επαρχία Zhejiang ζήτησαν από τους κατοίκους να απομονώσουν τα ζώα και να σκοτώσουν τα αδέσποτα. Ένα άλλο χωριό της χώρας έκανε σκότωσε τα ζώα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Κι αυτό γιατί εκτιμάται πως ο Covid-19 προήλθε από νεκρά ζώα σε μια αγορά στη Γουχάν από όπου ξεκίνησε η επιδημία, η οποία τελικά εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

Τα ζωντανά ζώα όμως καθώς φαίνεται είναι ασφαλή.