Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απαντά σε καθημερινές ερωτήσεις πολιτών για τον κορονοϊό - Από την χλωρίνη, το αλκοόλ και το σκόρδο έως τα κατοικίδια.

Κορονοϊός: «Η χλωρίνη βοηθάει; Το αλκοόλ; Το σκόρδο;» - Ο ΠΟΥ απαντά επιστημονικά σε 14 ερωτήσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην προσπάθειά του να ενημερώσει καλύτερα για το θέμα του κορονοϊού, έχει δημοσιεύσει μια σειρά από απαντήσεις σε καθημερινές ερωτήσεις πολιτών που προσπαθούν να προστατευθούν από την μετάδοση του ιού.

1. Ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα

πό τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν ζεστό καιρό με υγρασία. Ανεξαρτήτως κλίματος, ο ΠΟΥ συνιστά την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων σε κάθε περιοχή όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού. Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψεις τον εαυτό σου ενάντια στον κορονοϊό είναι συχνός καθαρισμός των χεριών. Έτσι, εξαλείφονται οι ιοί που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια και έτσι αποφεύγεται η μόλυνση σε ενδεχόμενη επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.

2. Ούτε ο κρύος καιρός σκοτώνει τον κορονοϊό

εν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει μεταξύ 36,5 και 37 βαθμούς, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τις καιρικές συνθήκες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του είναι με συχνό καθαρισμό με αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ ή διεξοδικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

3. Ένα ζεστό μπάνιο δεν αποτρέπει την ασθένεια του κορονοϊού

να ζεστό μπάνιο δεν αποτρέπει τον κορονοϊό. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει μεταξύ 36,5 και 37 βαθμούς, ανεξάρτητα από το πόσο ζεστό είναι το νερό στο μπάνιο ή το ντους. Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψεις τον εαυτό σου ενάντια στον κορονοϊό είναι συχνός καθαρισμός των χεριών. Έτσι, εξαλείφονται οι ιοί που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια και έτσι αποφεύγεται η μόλυνση σε ενδεχόμενη επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.

4. Ο νέος κορονοϊός δεν μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού

ς αυτή την ώρα δεν έχει προκύψει κάποια πληροφορία ή ένδειξη που να υποδεικνύει πως ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω κουνουπιών. Καθώς ο ιός προσβάλει το αναπνευστικό, μεταδίδεται κατά βάση μέσω σταγονιδίων όταν κάποιος ασθενής φτερνίζεται και βήχει ή μέσω σταγονιδίων σάλιου και εκκρίσεων της μύτης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του είναι με συχνό καθαρισμό με αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ ή διεξοδικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Επιπλέον, πρέπει να αποφύγει κανείς τον συγχρωτισμό με άτομα που βήχουν και φτερνίζονται.

5. Τα στεγνωτήρια χεριών είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης κατά του κορονοϊόύ;

ΠΟΥ απαντά όχι. Τα στεγνωτήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν τον κορονοϊό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του είναι με συχνό καθαρισμό με αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ ή διεξοδικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, συνίσταται να στεγνώνετε προσεκτικά τα χέρια σας με χαρτί ή κάτω από ζεστό αέρα του στεγνωτήρα.

6. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα θερμικά σκάνερ στον εντοπισμό ασθενών του κορονοϊού;

α σκάνερ μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους που εμφανίζουν πυρετό. Ωστόσο, δεν μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Κι αυτό γιατί απαιτείται διάστημα 2 έως 10 ημερών προκειμένου κάποιος που έχει κολλήσει, να νοσήσει από τον κορονοϊό.

7. Μπορεί το αλκοόλ ή η χλωρίνη να σκοτώσει τον κορονοϊό στο σώμα;

χι, η πρακτική ψεκασμού αλκοόλ και χλωρίνης δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στον οργανισμό. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επιβλαβές για τα ρούχα, αλλά και το σώμα (κυρίως τα μάτια και το στόμα). Το αλκοόλ και η χλωρίνη μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα για την απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται κάτω από τις ενδεδειγμένες οδηγίες.

8. Μπορούν τα κατοικίδια να μεταδώσουν τον κορονοϊό;

ς αυτή την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ένα κατοικίδιο, όπως σκύλοι και γάτες μπορούν να κολλήσουν τον κορονοϊό. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας καλά μετά από την επαφή με τα κατοικίδιά σας. Αυτό σας προστατεύει από κοινά βακτήρια, όπως το E.Coli και η σαλμονέλα, η οποία μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.

9. Προστατεύει το εμβόλιο κατά της πνευμονίας και από τον κορονοϊό;

χι, τα εμβόλια για την πνευμονία δεν παρέχουν προστασία ενάντια στον κορονοϊό. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, με τον ΠΟΥ να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές. Ωστόσο, παρότι τα εν λόγω εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορονοϊό, ο εμβολιασμός ενάντια σε ασθένειες του αναπνευστικού συνιστάται για την προστασία της υγείας.

10. Συμβάλει στην πρόληψη ο τακτικός ψεκασμός της ρινικής κοιλότητας;

χι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνιστά πως ο ψεκασμός με θαλασσινό νερό μπορεί να προστατέψει από την μόλυνση ενάντια στο νέο κορονοϊό. Αντίθετα, περιορισμένα ευρήματα δείχνουν πως συχνός ψεκασμός μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν έχει δείξει να προλαμβάνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

11. Βοηθά το σκόρδο στην πρόληψη του κορονοϊού;

ο σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, καμία ένδειξη δεν υπάρχει πως καταναλώνοντας σκόρδο μπορεί κανείς να προστατευτεί από τον κορονοϊό.

12. Ο κορονοϊός επηρεάζει μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους

νθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να προσβληθούν από το νέο κορονοϊό. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιακές ασθένειες) είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά. Ο ΠΟΥ συστήνει στους ανθρώπους όλων των ηλικιών να λάβουν μέτρα ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κορονοϊό.

13. Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά ενάντια στον κορονοϊό;

χι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια σε ιούς, μόνο ενάντια σε βακτήρια. Ο νέος κορονοϊός είναι ιός και έτσι, τα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται, ενδεχομένως να λάβουν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση βακτηριδιακών λοιμώξεων που συνυπάρχουν με τον ιό.

14. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη του κορονοϊού;

έχρι σήμερα, δεν υπάρχει συνιστώμενο φάρμακο που να προστατεύει ή να θεραπεύει τον κορονοϊό. Ωστόσο, όσοι νοσούν από τον ιό πρέπει να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία ώστε να ανακουφίσουν και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές εξετάζονται ακόμη στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού.