Ξεκίνησε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όλοι οι δρόμοι πέριξ του κεντρικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων είναι ήδη κλειστοί ενώ σταδιακά με την έναρξη της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ θα κλείνουν και άλλοι δρόμοι επί της διαδρομής.

Λίγο πριν από τη 13:30 στους χώρους του Πολυτεχνείου ξεκίνησε η εκκένωση από τους επισκέπτες που ήταν παρόντες καθώς την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει ο επίσημος εορτασμός και στη συνέχεια η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πώς από τις 15:00 και από 16:30 αντίστοιχα θα κλείσουν ο σταθμός του μετρό “Μέγαρο Μουσικής” και οι σταθμοί “Ευαγγελισμός” και “Σύνταγμα”

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αποφυγή τόσο των επεισοδίων όσο και καταλήψεων κτιρίων πανεπιστημιακών και άλλων ιδρυμάτων ενώ μέχρι τώρα η γενικότερη εικόνα που υπάρχει από το κέντρο είναι αυτή της πλήρους ηρεμίας.

Ειδικότερα, για τα κτίρια των πανεπιστημίων θα εφαρμοστεί το αντίστοιχο σχέδιο που τέθηκε σε λειτουργία στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ με την εξαιρετικά πυκνή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων η οποία απέτρεψε κάθε σκέψη που μπορεί να υπήρχε για τη δημιουργία επεισοδίων. Η πρόθεση της ηγεσίας της αστυνομίας είναι να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση είσοδος μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στο Πολυτεχνείο όσο και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Επιπλέον έχει αποφασιστεί σε περίπτωση ύπαρξης επεισοδίων, τόσο η χρήση δακρυγόνων όσο και οι όποιες βίαιες αντιδράσεις των αστυνομικών να περιοριστούν στο ελάχιστο απαραίτητο, ανεξάρτητα από τις όποιες προκλήσεις υπάρξουν. Δόθηκε η εντολή οι ανωτέρω μέθοδοι να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν η όλη κατάσταση φανεί να εκτραχύνεται

Οι συνολικές αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στο κέντρο είναι 1.500 αστυνομικοί από τη διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων οι οποίοι μοιράζονται σε 30 διμοιρίες της υμετ (υποδιεύθυνση μέτρων τάξης) και 20 διμοιρίες της υατ (υποδιεύθυνση αποκατάστασης τάξης). Επίσης επιχειρούν η συνολική δύναμη της ΔΙΑΣ και της Ζ καθώς και μεγάλος αριθμός αστυνομικών της κρατικής ασφάλειας και της Τροχαίας.

Ιδιαίτερο καθήκον έχει αναλάβει η νέα ομάδα “Δράση” η οποία είναι επιφορτισμένη με τη σύλληψη των ταραχοποιών στις περιπτώσεις των επεισοδίων καθώς και οι δύο “Αιαντες” της αστυνομίας οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο

“Πολυτεχνείο 2019”

Έτσι έχει ονομαστεί το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποφυγή των επεισοδίων κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Η ιδιαιτερότητα του σχεδίου αυτού είναι πως εκτός από τις τακτικές αστυνομικές δυνάμεις καθήκοντα είχε αναλάβει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς και τα drones της αστυνομίας τα οποία πετούν πάνω από την Αθήνα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας

Ιδιαίτερος φόβος υπάρχει για τον τραυματισμό αστυνομικών δυνάμεων από τις ρίψεις αντικειμένων από τις ταράτσες πολυκατοικιών, πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν καθώς τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν και φυσικά κατασχέθηκαν μεγάλες τσάντες και σάκοι με κομμάτια από πέτρες και σπασμένα μάρμαρα τα οποία ήταν φυλαγμένα σε εισόδους κτιρίων στην οδό Θεμιστοκλέους καθώς και σε άλλα κτίρια του κέντρου.

Από τη μεριά της η αστυνομία εκφράζει ιδιαίτερους φόβους για τη σημερινή επέτειο καθώς οι τελευταίες επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και η συνολικότερη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με αυτές έχει φορτίσει το κλίμα. Αυτό που φοβούνται οι επιτελείς είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και για αυτό το λόγο έχουν αυξηθεί συνολικά οι περιπολίες γύρω από τους πιθανούς στόχους.