Στην άμεση δημιουργία ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προχωρά η Ε.Ε. μετά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η επέκταση του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως "δεν υπάρχει όριο" στη δέσμευση της Ευρώπης στο ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά κρατικού και ιδιωτικού χρέους, το οποίο σημαίνει πως θα δοθεί μία τεράστια ένεση ρευστότητας σε κυβερνήσεις και τράπεζες για να στηριχθεί η οικονομία.

Αναλυτές είχαν προβλέψει αυτή την κίνηση με τη φράση "θα χρειαστεί να ριχτούν λεφτά από το ελικόπτερο" και η ΕΚΤ πραγματοποίησε την συγκεκριμένη ενέργεια.

«Οι ιδιαίτερες συνθήκες απαιτούν ιδιαίτερη δράση», ανέφερε η Λαγκάρντ στον λογαριασμό της στο Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Στο νέο χρηματοδοτικό πακέρο, περιλαμβάνεται και η εξαγορά δημόσιου χρεόυς της χώρας μας το οποίο είχε εξαιρεθεί στο παρελθόν από την ΕΚΤ