Την επόμενη βδομάδα, αμέσως μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού,  θα αξιολογηθούν τα οικονομικά στοιχεία και θα ακολουθήση η ανακοίνωση του  Πρωθυπουργού για τους δικαιούχους οικονομικής ενίσχυσης με το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και η αρχική τάση του Νοεμβρίου, είναι θετικά και  καταδεικνύουν ότι το φετινό υπερπλεόνασμα θα είναι ελαφρώς πιο αυξημένο από τις προβλέψεις, δηλαδή μεγαλύτερο από τα 346 εκατ. ευρώ.

Αρμόδιες υπηρεσίες μιλούν για ποσό υψηλότερο των 400 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα προστεθούν τα υπόλοιπα του Αποθεματικού, τα οποία μετά το κονδύλι των 68 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης, διαμορφώνονται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ. Αναφερόμαστε δηλαδή σε εύρος περίπου 710 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, έχει προβλεφθεί η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ για οφειλές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, και "μαξιλάρι" εκτάκτων δαπανών ύψους 100- 150 εκατ. ευρώ.

'Αρα, υπόλοιπο μεταξύ 350- 400 εκατ. ευρώ για την έκτακτη ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Πρόθεση της κυβέρνησης, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι η στοχευμένη ενίσχυση και όχι η διάχυση του εφάπαξ επιδόματος σε περισσότερους.

Αν, λοιπόν, η ενίσχυση δοθεί αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το ποσό θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μεγάλο μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος διατέθηκε την περασμένη Άνοιξη για την "προεκλογική" καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης», ενώ είναι ήδη σε ισχύ η εφαρμογή του μειωμένου ο ΦΠΑ σε πολλά αγαθά, καθώς επίσης και οι κατά 22% μειωμένες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Διερευνάται επίσης η καταγραφή των προσφυγικών δαπανών, οι οποίες δεν καταγράφηκαν από τους αρμόδιους φορείς, και επομένως δεν αφαιρέθηκαν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (η Ελλάδα έχει αυτό το δικαίωμα).

'Εχει μάλιστα διαπιστωθεί πως σε πάνω από τα μισά νοσοκομεία της χώρας, οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν καταγράφηκαν, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός με ποσό μεγαλύτερο των 30 εκατ. ευρώ.

Το "ταβάνι" μάλιστα για τέτοιες δαπάνες, δαπάνες δηλαδή που δεν επιβαρύνουν το πλεόνασμα, οριοθετείται στα 300 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για 85.000 ΑΜΚΑ ατόμων που έχουν αιτηθεί άσυλο.

Ο έλεγχος για τον εντοπισμό παρόμοιων δαπανών συνεχίζεται και στον τομέα της Παιδείας και των ΟΤΑ, και εκτιμάται ότι η Κομισιόν για το 2020 θα εγκρίνει για την Ελλάδα κονδύλι 340 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό.