Στη θέση των σχεδίων αυτών που είχαν την προτεραιότητα στην ατζέντα των τραπεζών, μπαίνει η ανάνηψη της οικονομίας από το "κώμα" της πανδημικής κρίσης. Αναστολές πληρωμών δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεκίνησαν ήδη από την 1η Απριλίου και επερχόμενες δανειοδοτήσεις, με στήριξη του κράτους, στις επιχειρήσεις που πλήττονται (χθες υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για την κάλυψη των τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με αρχικό ποσό 750 εκατ. ευρώ, και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς τις τράπεζες) είναι πλέον η προτεραιότητα των τραπεζών.

Η προώθηση σχεδίων για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις "κόκκινων" δανείων, καθώς και για την πώληση περιουσιακών στοιχείων είτε αναβάλλονται είτε επανεξετάζονται, καθώς οι επενδυτές δηλώνουν στις τράπεζες ότι "παγώνουν" κάθε επενδυτική απόφαση ή κίνηση για τους επόμενους τρεις μήνες.

Από τη γενική αποχή επενδυτικών deals, μόνο η τιτλοποίηση Cairo της Eurobank αναμένεται να γλυτώσει, με τις προσπάθειες να εντείνονται, προκειμένου μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την doValue (η συναλλαγή περιλαμβάνει συνδυαστικά την εξαγορά της τιτλοποίησης Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και της εταιρείας διαχείρισης FPS). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η συμφωνία προγραμματίζεται να κλείσει έως τις 30 Απριλίου και μέχρι το τέλος Ιουνίου, να ξεκινήσει τη λειτουργία της και η πλατφόρμα της Altamira που θα αναλάβει τη διαχείριση της τιτλοποίησης Cairo και των δανείων που διαχειρίζεται η FPS.

Σε ενημέρωσή της προς τους αναλυτές αυτή την εβδομάδα, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι η αξιολόγηση του τρίτου SPV για τη μεταβίβαση NPLs του χαρτοφυλακίου Cairo στον "Ηρακλή" αναμένεται εντός του Απριλίου (η Τράπεζα έχει λάβει αξιολογήσεις για τα δύο άλλα SPVs), ενώ η διανομή των mezzanine και junior τίτλων στους μετόχους έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / αρχές Ιουλίου.

Τα deals σε "καραντίνα"

ο χρονικό προβάδισμα των σχεδίων της Eurobank (σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε αρχίσει να εκπονεί το σχέδιο για τη δραστική μείωση των NPLs και τον μετασχηματισμό της από τον Νοέμβριο του 2018) είναι αυτό που τα έσωσε από την "καραντίνα" του κορονοϊού.

Από αυτήν δεν γλυτώνουν τα σχέδια των άλλων τραπεζών, με τον κορονοϊό να αποτελεί την "τρίτη και φαρμακερή" για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως έγραψε το Capital.gr, την ερχόμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να υποβάλει αίτημα στην DGComp για την αναβολή της διαδικασίας πώλησης της θυγατρικής ασφαλιστικής, ώστε αυτή να ξεκινήσει εκ νέου μέσα στο 2021 ή για δυνατότητα παράτασης των διαπραγματεύσεων με τον ενδιαφερόμενο (CVC Capital), εφόσον εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, μετά τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού.

"Απαγορευτικό απόπλου" έθεσε ο κορονοϊός και στην τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank. Παρά το ότι η mega-τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στο αρχικό προπαρασκευαστικό της στάδιο, οι επενδυτές ανέκρουσαν πρύμναν και η τράπεζα προσδοκά ταχύτερη εκτέλεση του σχεδίου όταν οι συνθήκες στην αγορά ομαλοποιηθούν. Όπως ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank στους αναλυτές, προς το παρόν, το βασικό σενάριο παραμένει η συναλλαγή να ξεκινήσει ξανά στο β΄ εξάμηνο του έτους. Η διοίκηση σχολίασε επίσης ότι η τράπεζα θα μπορούσε να σκεφτεί πιθανή επανεξέταση ή αλλαγή του μεγέθους των 12 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης, π.χ. με την εκτέλεση ορισμένων τμημάτων του χαρτοφυλακίου φέτος και τα υπόλοιπα το επόμενο έτος.

Ο κορονοϊός έβαλε απότομο stop και σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Το χαρτοφυλάκιο Icon της Εθνικής Τράπεζας, μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,5 δισ. ευρώ, βρισκόταν προ της ανακοίνωσης του προτιμητέου αγοραστή (σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Bain Capital), πριν το "παγώσει" ο κορονοϊός. Στον "πάγο" μπήκε και το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών NPLs, Neptune της Alpha Bank, μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Η διαδικασία είχε φτάσει στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ζωηρό ήταν το ενδιαφέρον Fortress – doValue.

Μεμονωμένη πώληση χαρτοφυλακίου που δεν προχώρησε ήταν και αυτή του χαρτοφυλακίου Trinity, μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κορονοϊός λειτουργεί ανασταλτικά και για την πρόοδο των δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων που σχεδίαζε η Τράπεζα Πειραιώς για τον "Ηρακλή": την τιτλοποίηση Phoenix, μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ και την τιτλοποίηση Vega, μη εξυπηρετούμενων δανείων 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. στεγαστικά και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τις δύο τιτλοποιήσεις προέβλεπε τα εξής: Τιτλοποίηση Phoenix: Άνοιγμα VDR για τους επενδυτές εντός του Φεβρουαρίου, υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο, πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων από rating agency τον Απρίλιο, υποβολή δεσμευτικών προσφορών και υπογραφή της πώλησης τον Μάιο και ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Ιούλιο.

Αντίστοιχα για την τιτλοποίηση Vega: Δομή της τιτλοποίησης και πλάνο διαχείρισης από τον servicer τον Μάιο, άνοιγμα VDR για τους επενδυτές εντός του Ιουνίου, υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο, πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων από rating agency τον Αύγουστο, υποβολή δεσμευτικών προσφορών και υπογραφή της πώλησης τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Δεκέμβριο.

Σε αργότερο χρόνο μεταθέτει ο κορονοϊός και τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για τη δική της mega-τιτλοποίηση. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η τιτλοποίηση, που θα φέρει την κωδική ονομασία Frontier, θα είναι ύψους 7 δισ. ευρώ. Θα απαρτίζεται κατά τα ¾ από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, ενώ το υπόλοιπο θα αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάποιων μεγάλων. Με την τιτλοποίηση αυτή, η τράπεζα θα καθαρίσει, σχεδόν στο σύνολό του, το μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 6,3 δισ. ευρώ.