Μέσα στον Ιουνίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα ενδέχεται να γίνει ακόμη και στα τέλη Απριλίου με την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Τις ανωτέρω ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».  Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων της χώρας θα γίνει σταδιακά και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Όσο διάστημα βρισκόμαστε σε καραντίνα, σχεδιάζουμε την επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης» επισήμανε, τονίζοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί σε δικαστικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την οικονομία της χώρας. Ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουνίου τα δικαστήρια θα επαναλειτουργούν πλήρως.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοσίευση χιλιάδων δικαστικών αποφάσεων από τους δικαστές και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων τους το διάστημα που έχει η λειτουργία των δικαστηρίων έχει μερικώς ανασταλεί. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική που είχε αναδείξει το «L&O». «Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Εκτιμώ ότι οι δικαστές συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο σε αυτό το γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε. Το τέλος αυτής της περιόδου θα μας αφήσει εκτιμώ χωρίς τις εκκρεμότητες του παρελθόντος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης του δικαστικού έτους επισήμανε: «Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα συμβάλλει με τον τρόπο της και σε αυτό. Η επιστροφή στη κανονικότητα θα έρθει μόνο μέσα από μια γενναία προσπάθεια όσων εμπλέκονται στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά όταν όλα αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και δίνουμε το παράδειγμα…».