Κατά την ανακοίνωση των μέτρων που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο Υφυπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών και ανταπόδοση των θυσιών που έχουν κάνει οι κάτοικοι και οι φορείς για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Το σημαντικότερο από αυτά τα μέτρα είναι η παράταση για ένα ακόμα έτος, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Επιπλέον, οι περιοχές που υποδέχονται μετανάστες θα δούν βελτίωση στις δομές Υγείας, Παιδείας, Τουρισμού και Κοινής Ωφέλειας. Επιπροσθέτως οι δομές μεταναστών οι οποίες θα κλείσουν θα αντικατασταθούν από νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και οι χώροι των προηγούμενων δομών θα αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών

Αναφορικά με την επάνδρωση των νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων θα ληφθεί υπόψη η εντοπιότητα για τις προσλήψεις προσωπικού.