Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την επιθετικότητα του σκύλου του. Τα μικρά σκυλιά που γίνονται επιθετικά απέναντι σε άλλα σκυλιά είναι εύκολα (λόγω μεγέθους) διαχειρίσιμα, όμως τα μεγάλα σκυλιά μπορούν δεν είναι εύκολα να τα κρατήσετε όταν αποφασίσουν να επιτεθούν.

Τι κάνετε λοιπόν όταν έχετε ένα σκυλί 50 - 60 κιλών που αποφάσισε να δείξει σε όλα τα άλλα σκυλιά ότι είναι αφεντικό, ανεξάρτητα από το πού τυχαίνει να περπατάτε;

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος ελέγχου των μεγαλόσωμων σκύλων, μέχρι πρότινος, ήταν να τα ελέγχουμε με ένα κολάρο πνιγμού (τον γνωστό "πνίχτη"), το οποίο τραβάγαμε απότομα και κοφτά μέσω της αλυσίδας όταν ο σκύλος γινόταν νευρικός και έτοιμος για επίθεση.

ερικές φορές η μέθοδος αυτή λειτουργούσε, αλλά αν ο σκύλος είχε αναπτύξει αυτή τη συμπεριφορά για χρόνια, συνήθως ήταν αναποτελεσματική.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκυλιών Cesar Millan, το μόνο που έχετε να κάνετε για να σταματήσετε την επιθετικότητα του σκύλου σας είναι να "ξεκαθαρίσετε" μεταξύ σας την κυριαρχία. Ο σκύλος θα αναγνωρίσει ως αρχηγό εσάς, θα σταματήσει να είναι επιθετικός.

Δεν είμαι όμως ο Cesar Millan, και επειδή πιθανώς ούτε κι εσείς είστε, αυτή η τεχνική όπως δεν λειτούργησε μ' εμένα, δεν θα λειτουργήσει και μ' εσάς. Γι' αυτό και διαπιστώνουμε ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, αλλά και άλλα αμέριμνα σκυλάκια-θύματα, υποφέρουν από την επιθετικότητα μερικών σκυλιών.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκυλιών Dr. Ian Dunbar, τα σκυλιά που είναι επιθετικάμε άλλα σκυλιά έχουν κακές κοινωνικές δεξιότητες και έχουν εκπαιδευτεί με την κλασική προετοιμασίας. Αυτή η θεωρία σας δίνει τη δυνατότητα να διδάξετε το σκυλί σας όπως ο Παβλόφ: Με εκπαίδευση που θα του γίνει συνείδηση.

Mε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το ποια μέθοδος θα λειτουργήσει καλύτερα για το σκυλί σας, ώστε να το εκπαιδεύσετε κατάλληλα για να είναι φιλικό με άλλα σκυλιά.

Μέθοδοι για τον έλεγχο της επιθετικότητας ενός σκύλου

1. Βασική υπακοή

εβαιωθείτε ότι ο σκύλος γνωρίζει τις εντολές "σήκω", "κάτσε" και "κάτω". Θα πρέπει επίσης να τον διδάξετε "παραμονή" και να το εκπαιδεύσετε να κρατά τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός ο έλεγχος θα σας βοηθήσει στις καθημερινές σας εξόδους.

Όταν το επιθετικό σκυλί ανταποκρίνεται στις εντολές, το περπάτημα θα είναι πολύ πιο ευχάριστο. Μπορείτε να αποφύγετε κάποιες επιθετικές καταστάσεις προβλέποντάς τες πριν συμβούν. Όταν, για παράδειγμα, ένα άλλο σκυλί πλησιάζει το δικό σας, δώστε την εντολή " κάτω" και συνεχίστε να του μιλάτε και να το επιβραβεύετε μέχρι να περάσει ο άλλος σκύλος.

Βέβαια, αν το άλλο σκυλί έρθει και του επιτεθεί, το σκυλί σας είναι πιθανό να χάσει την εμπιστοσύνη του σε σας και δεν θα θέλει να υπακούσει ξανά στην εντολή "κάτω".

υπακοή είναι σημαντική, αλλά σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να μην είναι η λύση στο πρόβλημά σας.

2. Χρησιμοποιήστε ένα κοντό λουρί και φίμωτρο

αρότι τα περιλαίμια (αλυσίδες πνιγμού) έπαψαν να είναι δημοφιλή σε πολλούς κύκλους εκπαίδευσης σκύλων, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί είναι χρήσιμα. Το σκυλί συνήθως σταματά προς στιγμήν την εν δυνάμει επίθεση, αλλά δυστυχώς δεν αλλάζει η βασική του συμπεριφορά. Σταματά δηλαδή να αντιδρά, αλλά μόνο όταν εσείς είστε σε εγρήγορση και ενεργοποιείτε άμεσα το λουρί.

Φτιάχνω τους δικούς μου "πνίχτες" από μαλακό βαμβακερό σχοινί. Δεν έχουν το "snap" αποτέλεσμα ενός μεταλλικό πνίχτη, αλλά είναι πιο "ευγενικά" με το λαιμό του σκύλου. Συνιστώ επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φίμωτρο τύπου "καλαθιού" (από μέταλλο ή σιλικόνη). Το φίμωτρο πρέπει να επιτρέπει στο σκυλί να ανοίγει το στόμα του, ώστε να μπορεί να λαχανιάζει όταν περπατάει, και απλώς να πιέζει ελαφρώς τη μύτη του σκύλου. Αυτό έχει από μόνο του σε πολλές περιπτώσεις ηρεμιστικό αποτέλεσμα. (Δεν χρειάζονται όλοι οι σκύλοι φίμωτρο, αλλά είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιείτε αν διαισθάνεστε ότι υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα το σκυλί σας να δαγκώσει.)

3. Αποφυγή

αποφυγή των "εμπλοκών" βέβαια δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της επιθετικότητας, αλλά σίγουρα δεν θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Όταν λοιπόν συναντήσετε ένα άλλο σκυλί στη βόλτα σας, απλά στρέψτε το σκυλί σας προς άλλη κατεύθυνση, απομακρύνετέ το και βγείτε από την "επικίνδυνη ζώνη", ώστε  να μην αισθάνεται απειλείται. Αν δεν προλάβετε να απομακρυνθείτε, απλώς σταθείτε μπροστά στο σκύλο σας, ώστε να το εμποδίζετε να βλέπει το άλλο σκυλί.

Η υπακοή, το λουρί και το φίμωτρο, και φυσικά η αποφυγή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Αν, παραταύτα, ούτε αυτά  δεν σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε όταν περπατάτε το σκυλί σας, δοκιμάστε αυτές τις άλλες τεχνικές.

4. Κοινωνικοποίηση

υτή είναι μια τεχνική που αναγκάζει ένα σκυλί να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Το σκυλί σας μαθαίνει να βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα σκυλιά, διαπιστώνει ότι δεν θα συμβεί τίποτα κακό και γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην παρουσία άλλων σκύλων.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τον σκύλο και δεν συνιστάται αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες τεχνικές.

Θα πρέπει μόνο να πως είστε σίγουροι ότι ο σκύλος στον οποίο θα "συστήσετε" τον δικό σας επιθετικό σκύλο σας, δεν πρόκειται να του επιτεθεί ή να τον ανταγωνιστεί για κυριαρχία. Αφήστε τα σκυλιά να συναντηθούν σε μια ουδέτερη περιοχή και βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει ένα φίμωτρο στο επιθετικό σκυλί.

5. Κλασική μέθοδος

ταν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση στην οποία ο σκύλος γίνεται επιθετικός, και καταφέρετε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του, επιβραβεύστε τον. Μιλήστε του ήρεμα και δώστε του μια σπέσιαλ λιχουδιά.

Δώστε χρόνο στο σκύλο σας και μεθοδεύστε την κοινωνικοποίηση του αργά και σταθερά. Αυτή η μέθοδος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και υπομονή από μέρους σας, τα αλλά τα αποτελέσματα όμως είναι συνήθως πιο μακροχρόνια.

Αν έχετε τη δυνατότητα, προσκαλέστε κάποιον φίλο σας με σκυλί να κάνετε την βραδινή σας βόλτα μαζί. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα ή όσο το δυνατόν συχνότερα και άκθε φορά δίνετε στο σκύλο σας μια σούπερ σπέσιαλ λιχουδιά. Μ' αυτόν τον τρόπο ο σκύλος θα συσχετίσει την εμφάνιση ενός άλλου σκύλου με θετικό ερέθισμα.

Καλή επιτυχία και καλές και χαλαρωτικές βόλτες.