Όσο πιο πολύ κρυώνει ο καιρός, τόσο πιο συχνά αναρωτιούνται οι ιδιοκτήτες σκύλων σχετικά με το πόσο άνετα νιώθει ο πιστός τους φίλος με την αλλαγή του καιρού.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι η συμπεριφορά του σκύλου μας στο κρύο. Αν για παράδειγμα χιονίζει και ο σκύλος μας δεν φαίνεται να προσπαθεί να προστατευτεί αλλά είναι άνετος και χαρούμενος, τότε προφανώς και δεν ενοχλείται από την χαμηλή θερμοκρασία. Αν όμως βλέπουμε πως ο σκύλος μας τρέμει, τότε το πιο πιθανό είναι πως κρυώνει.

Πάντως, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία, το εξειδικευμένο κυκλοφορικό σύστημα στις πατούσες των σκύλων είναι αυτό που τους κρατά ζεστούς, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

αλήθεια σε κάθε περίπτωση είναι ότι τα ζώα μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν.

Παίζει ρόλο στο θέμα του κρύου η ράτσα του σκύλου μας ή αν δεν είναι ράτσας, ο τύπος του τριχώματος του. Υπάρχουν ράτσες οι οποίες κατάγονται από χώρες με κρύο κλίμα και άλλες από χώρες με θερμό κλίμα. Για παράδειγμα, τα χάσκι είναι σκύλοι που σαν ράτσα προέρχονται από την Σιβηρία ή την Αλάσκα και χρησιμοποιούνταν για να σέρνουν το έλκηθρο στο χιόνι.

Όπως είναι λογικό, οι σκύλοι αυτοί έχουν τέτοια “κατασκευή” που όχι μόνο αντέχουν αλλά νιώθουν και ευφορία στον κρύο καιρό, ενώ αντίθετα δεν τους αρέσει η ζέστη. Η ράτσα όμως των τσιουάουα που κατάγεται από το Μεξικό είναι συνηθισμένη σε πιο υψηλές θερμοκρασίες κι έτσι ο πολύ κρύος καιρός τα κάνει να νιώθουν δυσάρεστα. Αυτό που κυρίως κάνει τους σκύλους ανθεκτικούς ή όχι στο κρύο είναι το είδος του τριχώματος τους.

Γενικά, το τρίχωμα του σκύλου του προσφέρει θερμομόνωση και προστασία από την βροχή. Υπάρχουν όμως ράτσες οι οποίες έχουν πιο πυκνό και ανθεκτικό τρίχωμα από άλλες, καθότι έχουν και υπόστρωμα τριχώματος (διπλή στρώση τριχώματος). Έτσι ράτσες με όχι τόσο πυκνό ή μακρύ και με μονής στρώσης τρίχωμα είναι πιο πιθανό να κρυώνουν. Γενικά, επειδή το τρίχωμα είναι προστατευτικό, καλό είναι οι σκύλοι να μην κουρεύονται τον χειμώνα.

ν ένας σκύλος “αφήνει τρίχες”, τότε δεν τον βγάζουμε στο μπαλκόνι ή τον κουρεύουμε “γουλί”, αλλά τον χτενίζουμε συχνά και επιμελώς με την ειδική βούρτσα που κρατάει τις “παραπανίσιες” τρίχες.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά του σκύλου, σημασία έχει και ο τρόπος ζωής του. Δηλαδή, ένας σκύλος “σαλονιού” ο οποίος είναι συνηθισμένος να ζει στην θερμοκρασία που έχουμε στο σπίτι μας (για παράδειγμα 20 βαθμούς κελσίου), όταν βγαίνει έξω και εκτίθεται ξαφνικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τότε ανάλογα και με τον σκύλο ( όπως είπαμε και παραπάνω), μπορεί το κρύο να του δημιουργεί πρόβλημα.

Από την άλλη μεριά, αν ο σκύλος μας ζει έξω όλο το 24ωρο (και αυτό πρέπει να συμβαίνει μόνο με ράτσες οι οποίες το αντέχουν και όχι με ράτσες “σαλονιού”), τότε πρέπει να έχει στην διάθεση του ένα σπιτάκι για σκύλους για να μπορεί να προστατεύεται από το κρύο και την βροχή όταν το επιθυμεί και οπωσδήποτε να είναι καλοταϊσμένος.

Φυσικά, πέρα από όλα αυτά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την κατάσταση της υγείας του σκύλου μας. Ενδεχομένως ένα μικρό κουτάβι, ένας γέρικος ή άρρωστος σκύλος να χρειάζεται πιο πολύ προσοχή για να προστατευτεί από το κρύο. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως θα πρέπει να προσέχουμε την διατροφή του σκύλου μας, έτσι ώστε αυτή να είναι πλήρης σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και όχι για παράδειγμα να αποτελείται μόνο από ψωμιά.

Τα ρούχα για σκύλους πολλές φορές μας ξενίζουν στο μάτι αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Πρέπει να σεβόμαστε την φύση του σκύλου μας και όχι να τον βλέπουμε σαν κούκλα. Αν όμως ανήκει στις ευπαθείς στο κρύο ομάδες σκύλων, τότε και μόνο μπορούμε όταν τον βγάζουμε βόλτα να του φοράμε ένα ειδικό πουλόβερ ή μπουφάν για σκύλους και να του το βγάζουμε όταν επιστρέφουμε στην θερμοκρασία του σπιτιού μας. Ποτέ να μην το αφήνουμε για “στολίδι”.

Για αυτούς που λένε ότι τα σκυλιά είναι ζώα και “δεν έχουν ανάγκη”, θυμηθείτε ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια και πλέον εξαρτώνται από εμάς για τις ημερήσιες ανάγκες τους και για την προστασία τους από κινδύνους.

πηγή