Η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της άτυχης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, κυριολεκτικά «σταύρωσε» τους δύο κατηγορούμενους με την αγόρευσή της στην οποία ζήτησε να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

«Υπήρξε σχεδιασμός και εκτέλεση της πράξης τους από κοινού με δόλο», είπε η εισαγγελέας και ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι, όπως ακριβώς έγινε και πρωτόδικα.

Οι δύο κατηγορούμενοι, σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία συν 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό.

Οργή από τη μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση, όταν η μητέρα της φοιτήτριας κατά τη μεταγωγή των δύο κατηγορουμένων στη δικαστική αίθουσα επιχείρησε να τους επιτεθεί. Οι αστυνομικοί την απέτρεψαν και εκείνη ξέσπασε σε φωνές και κατάρες.

Η ένταση συνεχίστηκε κατά την έναρξη της αγόρευσης της εισαγγελέως, όταν η μητέρα της φοιτήτριας άρχισε να φωνάζει και πάλι.

Κούλα Αρμουτίδου: Σε τρεις μέρες μου έφαγες το παιδί… Βρομιάρη…
Πρόεδρος: Να την πάρετε προς τα έξω σας παρακαλώ.
Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της εξιστόρησε τα γεγονότα της μοιραίας βραδιάς, όπως αναδείχθηκαν από την ακροαματική διαδικασία.

«Μεταξύ 12:30-01:00 δεν είχε συμβεί κάτι. Στις 01:07 η Ελένη έστειλε ένα μήνυμα σε φίλη της που έγραφε «πάρε με σε μία ώρα».

Γιατί το έκανε; Δεν περνούσε καλά, είχα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή».

Τη βίασαν ομαδικά με πλήρη γνώση του τι έκαναν

Η εισαγγελέας ανέλυσε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κοπέλα εξαναγκάστηκε σε συνουσία και με τους δύο κατηγορούμενους.

«Πράγματι με την άσκηση βίας την εξανάγκασαν σε συνουσία. Πώς αποδεικνύεται ο εξαναγκασμός; Από τα χτυπήματα και της γραμμές-χαρακιές στο σώμα, όπως περιέγραψαν οι ιατροδικαστές. Δεν σταμάτησαν και εκείνη αρνείται και τόλμησε να τους πει ότι θα τους καταγγείλει στην αστυνομία. Οι κακώσεις έγιναν εν ζωή. Η μη ύπαρξη κακώσεων στα γεννητικά όργανα δεν προβληματίζει αφού έμεινε για αρκετή ώρα στο νερό».

Οι δύο κατηγορούμενοι στη συνέχεια, όπως τόνισε η εισαγγελέας, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο να σκοτώσουν την κοπέλα, για να μην τους καταγγείλει.

«Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Πήραν το ηλεκτρικό σίδερο, τη χτύπησαν με αλλεπάλληλα χτυπήματα.
Τη μετέφεραν στο μπάνιο, η κοπέλα αιμορραγούσε. Υπήρχαν αίματα παντού. Όταν είδαν σε πόσο κρίσιμη κατάσταση ήταν, την έβαλαν στο αυτοκίνητο. Η κοπέλα από θαύμα ζούσε ακόμα.
Αντί να μετανιώσουν και να προσπαθήσουν να τη βοηθήσουν, γύρω στις 4 το πρωί πήγαν με το αυτοκίνητο στην απόμερη παραλία. Ο Ροδίτης οδηγούσε. Την πήγαν στο πλάτωμα και την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα από κοινού για να εξαφανιστεί.»

Την έριξαν στον γκρεμό 

Η εισαγγελέας εμφανίστηκε βέβαιη ότι από κοινού και οι δύο νεαροί έριξαν από το γκρεμό την Ελένη Τοπαλούδη.

«Ήταν ψηλή και γεροδεμένη, σε ημικωματώδη κατάσταση, το σώμα βαραίνει σε αυτές της περιπτώσεις. Δεν είχε ίχνη συρσίματος, δεν μπορούσε να την κουβαλήσει ένας, συνεργάστηκαν και οι δύο. Κατόπιν γύρισαν στο σπίτι, καθάρισαν το σπίτι, το αυτοκίνητο που είχε γεμίσει αίματα, μάζεψαν τα ρούχα και μέσα σε 40-45 λεπτά πήγαν ξανά στο ίδιο σημείο και τα πέταξαν στη θάλασσα. Για κακή τους τύχη δεν έπεσαν όλα στη θάλασσα και εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς.
Είχαν την ψυχραιμία και τα μάζεψαν όλα, ρούχα, τσάντα, καπνοσακούλες, προφυλακτικά, πετσέτες. Στη συνέχεια γύρισαν σπίτι και κοιμήθηκαν σαν να μην συνέβη τίποτα. Η σορός εντοπίστηκε το πρωί της 28ης Νοεμβρίου.
Ο θάνατος επήλθε από πνιγμό. Πρέπει να έζησε ελάχιστα μέσα στο νερό. Είχε υποστεί σοβαρότατη εγκεφαλική αιμορραγία. Ο θάνατος θα επερχόταν έτσι κι αλλιώς λόγω του χτυπήματος.»

Η εισαγγελέας στάθηκε ιδιαίτερα στον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι είχε υπάρξει συναίνεση από την πλευρά της φοιτήτριας στο να συνευρεθεί και με τους δύο κατηγορούμενους.

«Οι κατηγορούμενοι μετ'επιτάσεως είπαν ότι υπήρξε συναίνεση.

Η απάντηση είναι απλή και κατηγορηματική. Η θανούσα δεν είχε συναινέσει, κάτι το οποίο προκύπτει, πλέον άλλων στοιχείων και από το γεγονός ότι τα ρούχα της βρέθηκαν σκισμένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι ασκήθηκε βία. Αν η Ελένη είχε συναινέσει σε όλα αυτό το σκηνικό θα ήταν ακόμη ζωντανή. Θα είχαν τελειώσει όλα ήρεμα και ωραία. Οι κατηγορούμενοι ήταν προετοιμασμένοι για όλο αυτό εκείνο το βράδυ δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έκαναν κάτι τέτοιο. Είχαν προετοιμαστεί όλο το απόγευμα για αυτό και μόλις είδαν ότι η ότι η Ελένη αντέδρασε άσκησαν βία. Η στάση τους μετά τη τέλεση του εγκλήματος μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο».

Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια. Η γιαγιά και ο παππούς του ενός ήταν στο ισόγειο. Όλες οι μετέπειτα ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι έγιναν όλα από κοινού».

Σχετικά με τον ισχυρισμό για άρση του καταλογισμού του εγκλήματος στον Ροδίτη κατηγορουμένο η εισαγγελέας ανέφερε: «Δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι κατηγορούμενοι δεν αντιλήφθηκαν τις πράξεις τους ή είχαν μειωμένη ικανότητα αντίληψης. Ο ψυχίατρος που εξέτασε τους κατηγορουμένους αμέσως μετά τη σύλληψη, δεν διαπίστωσε ψυχοπαθολογίες που θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν».

Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο οι δύο κατηγορούμενοι

Την ευθύνη τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη προσπάθησαν να μεταθέσουν ο ένας στον άλλον οι δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντες, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους απολογίας ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας.

«Δεν φταίω. Δεν την ακούμπησα καν», ήταν τα πρώτα λόγια της απολογίας του Ροδίτη κατηγορουμένου, ο οποίος αρνήθηκε τον ρόλο του δράστη της αποτρόπαιης εγκληματικής πράξης, προσπαθώντας να πείσει το δικαστήριο πως ήταν απλώς θεατής. 
Πρόεδρος:  Εσείς τι κάνατε;

Κατηγορούμενος: Εγώ απλά έβλεπα.

Πρόεδρος: Τι βλέπατε;

Κατηγορούμενος: Να την χτυπάει και του έλεγα "σταμάτα".

Πρόεδρος: Επιμένετε να μην θέλετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας.Γιατί δεν την πήγατε στο νοσοκομείο;

Κατηγορούμενος: Άμα μου έλεγε για νοσοκομείο εγώ θα την πήγαινα.

Με το βλέμμα στο συνήγορό του, ο νεαρός Ροδίτης περιέγραψε με κυνισμό όσα έγιναν στο εξοχικό του, όπου πήγε μαζί με τον Αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενό του, την άτυχη φοιτήτρια.

Μετά την ερωτική πράξη,  ισχυρίστηκε  ο κατηγορούμενος ότι άφησε την Ελένη με τον φίλο του κι  εκείνος πήγε να δει τηλεόραση.  Τότε άκουσε φασαρία και είδε τον συγκατηγορούμενο του να χτυπάει την Ελένη.

Πρόεδρος: Πώς;

Κατηγορούμενος: Με σίδερο

Πρόεδρος: Τι κοιτάτε τον δικηγόρο σας; το δικαστήριο να κοιτάτε.

Κατηγορούμενος: Μου ζήτησε να πάω να την τελειώσουμε. Νομίζω την χτύπησε πρώτα με μπουνιά και μετά με το σίδερο.

Πρόεδρος: Ποιος έφερε τα μαχαίρια;

Κατηγορούμενος: Ο Α.Λ και την είπε σκληρόπετση

Πρόεδρος: Τι της έκανε με τα μαχαίρια;

Κατηγορούμενος: Την κάρφωνε στο λαιμό και της έλεγε «θα σε σκοτώσω». Επειδή στράβωσε το ένα μαχαίρι,  πήγε και πήρε κι άλλο.

Πρόεδρος: Δεν είναι δυνατό μόνος του να το έκανε αυτό, πρέπει να τον έχετε βοηθήσει…Μία κοπέλα πέθανε,  βασανίστηκε, μαρτύρησε στα χέρια σας.

Κατηγορούμενος: Εγώ δεν την άγγιξα καν

Πρόεδρος: Δεν θα μπορούσε μόνος του

Κατηγορούμενος: Μπορούσε

Πρόεδρος: Ο στραγγαλισμός πως έγινε; Μόνος του;

Κατηγορούμενος: Ναι. Δε θυμάμαι να την στραγγάλισε.

Πρόεδρος: Κύριε, μόνος του δε θα μπορούσε, αντέδρασε η  Ελένη

Κατηγορούμενης: Δεν αντέδρασε…

Πρόεδρος: Περίμενε να την σκοτώσουν;

Κατηγορούμενος: Περίμενε

Πρόεδρος: Θέλετε κάτι άλλο να μας πείτε για προηγούμενη ζωή σας;

Κατηγορούμενος: Όχι. Ήμουν μπάι

Πρόεδρος: Δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Όχι στρέιτ, μπαισεξουαλ

Πρόεδρος: Εξηγήστε μας;

Κατηγορούμενος: Μπορεί να σου αρέσει και κανένας άνδρας.

Πρόεδρος: Πηγαίνετε με άνδρες;

Κατηγορούμενος: Όχι με γυναίκες μόνο. Δε φταίω..

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι πειστικό μη το λέτε

Πρόεδρος: Την ρίξατε στη θάλασσα;

Κατηγορούμενος: Την έριξε εκείνος, ήταν μόνος. Μετά πήγαμε σπίτι καθαρίσαμε, ήταν γεμάτο αίματα.

Λίγα λεπτά αργότερα πάντως, ο συγκατηγορούμενός του «έδειχνε» ως δράστη της δολοφονίας το Ροδίτη, λέγοντας πως εκείνος άρχισε να κτυπά την Ελένη Τοπαλούδη. «Της έπιασε το λαιμό και την έσφιγγε, εκείνη την στιγμή τον δάγκωσε, εκεί έκανα το λάθος, μας είπε,  θα σας καταγγείλω στην αστυνομία», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Της κρατούσαμε τα χέρια και αυτός πήγε και έφερε δύο μαχαίρια, το ένα για μένα για να μην μας καταγγείλει στην αστυνομία… Μετά πήγε κι έφερε το σίδερο. Του λέω το παράκανες, άστο. Φοβήθηκα ότι θα πάει να μας καταγγείλει. Έκανα το λάθος και υποστήριξα το φίλο μου», είπε

Πρόεδρος: Γροθιά της δώσατε;

Κατηγορούμενος: Στη αρχή ναι έκανα λάθος

Πρόεδρος: Ποιος της έσφιξε το λαιμό;

Κατηγορούμενος: Ο Μ… Έπειτα λιποθύμησε η  Ελενη. Τα έχασα. Πανικοβλήθηκα. Του  είπα τι κάνουμε;

Πρόεδρος: Στα χέρια σας μαρτύρησε η κοπέλα, αυτό δεν είναι σεξ…

Κατηγορούμενος: Εκεί ήταν συναινετικό…. Έπρεπε να αντιδράσω αλλιώς.

Καταρχάς δεν πρέπει να μοιραζόμαστε μία κοπέλα, θέλω να δώσω αυτό το μήνυμα στα νέα παιδιά,  να μην μοιράζεται κανείς  την κοπέλα του, να σέβεται  την κοπέλα του.

Πρόεδρος: Εδώ έγιναν άσχημα πράγματα

Κατηγορούμενος: Τα χειρότερα θα με στοιχειώνουν μία ζωή (…)

Σύνεδρος (Ντόκος): Ποιος την έριξε πρώτος;

Κατηγορούμενος: Και δύο αλλά μετά κατέβηκε ο Μανώλης διότι έπεσε στα βράχια.

Σύνεδρος: Ήταν ζωντανή; Σε τι κατάσταση ήταν;

Κατηγορούμενος: Νόμιζα ότι θα πεθάνει μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο.

Σύνεδρος: Δεν είχε σημάδια ζωής;

Κατηγορούμενος: Ήταν λιπόθυμη…

Σύνεδρος: Όμως κατέβηκε τα σκαλοπάτια…

Κατηγορούμενος: Ναι

Σύνεδρος: Επόμενο και λογικό με όσα είχε υποστεί μα είναι σε άσχημη κατάσταση. Ξέρατε ότι δεν είχε πεθάνει…

Κατηγορούμενος: Πίστευα ότι πέθαινε…

Σύνεδρος: Είπα ότι έστω και τώρα θα πείτε την αλήθεια και θα απελευθερωθείτε.

Κατηγορούμενος: Την είπα ,εσείς δεν θέλετε να με πιστέψετε..

Ο αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος ξεκίνησε δε την απολογία του ζητώντας  συγγνώμη από την οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη. Κλαίγοντας είπε πως ελπίζει κάποτε να τον συγχωρέσουν οι γονείς της. «Έχω αντιληφθεί  πολλά στη φυλακή. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στην οικογένεια της Ελένης. Εγώ την γνώριζα. Έχουν καταστραφεί τρεις οικογένειες. Η δικιά τους χειρότερα. Μακάρι να με συγχωρέσουν κάποτε» ανέφερε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας «και δύο ήμασταν εκεί, κι οι  δύο κάναμε τη λάθος πράξη».