Αυτά είναι τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.


Ώρα 19:22. Η αμαξοστοιχία Intercity αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη. Περνάει τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και μέχρι τον Γοργοπόταμο όλα είναι κανονικά.

Ώρα 21:40. Λόγω πτώσης καλωδίου η αμαξοστοιχία παραμένει ακινητοποιημένη για 48 λεπτά στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου.

Στις 22:28 αναχωρεί και πάλι. 23:04. Η αμαξοστοιχία αναχωρεί από τη Λάρισα/

Ώρα 19:50. Η εμπορική αμαξοστοιχία ξεκινά με προορισμό την Αθήνα.

Για 17 λεπτά οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνται μετωπικά στην ίδια γραμμή.



Το αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο


Τα βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο Μαρίνος Αλειφέρης αποκαλύπτουν τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία.

Ο προαστιακός στις 22:07 κινείται προς την Λάρισα, στη σωστή γραμμή. Τον βλέπουμε να περνάει από την Οδό Αγίας. Ανάμεσα στο οδό Αγίας και στην οδό Βόλου στη Λάρισα, στην οδό Καραγάτση βρίσκεται το μοιραίο κλειδί 118.

Στη διασταύρωση της οδου Βόλου στη Λάρισα ο προαστιακός γυρνά πίσω προς την Λάρισα στις 22:09 εξαιτίας βλάβης και κινείται «σωστά» αυτή τη φορά στην αντίθετη πλευρά προκειμένου να σταθμεύσει.

Το κλειδί 118 έχει γυρίσει διαγώνια για να μπορέσει ο προαστιακός να σταματήσει στον σταθμό. Η επιβατική αμαξοστοιχία είναι ακινητοποιημένη στα Παλαιοφάρσαλα και περιμένει.

Ώρα 23:07. Η επιβατική αμαξοστοιχία μόλις ξεκίνησε. Είναι 1 χιλιόμετρο μακριά από τον σταθμό Λαρίσης κι ακόμα δεν έχει φτάσει στο σημείο τους κλειδιού το οποίο έχει γυρίσει διαγώνια προκειμένου να περάσει ο προαστιακός, αλλά δεν έχει επιστρέψει στην ευθεία θέση.

Στις 23:09 η επιβατική αμαξοστοιχία έχει περάσει την οδό καραγάτση έχει περάσει δηλαδή το σημείο του κλειδιού Κ118, το οποίο ξεχάστηκε γυρισμένο διαγώνια και δεν επέστρεψε ποτέ σε ευθεία θέση.

Στην ίδια γραμμή κινείται πλέον και η εμπορική αμαξοστοιχία. Τα δύο τρένα κινούνται μετωπικά για 17 λεπτά…

Στις 23.21 οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούονται μετωπικά.