Έρευνα για μια κατηγορία ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους άνοιξε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας, έπειτα από αναφορές για πιθανή σχέση με σκέψεις αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού.

Είχε προηγηθεί η έναρξη αντίστοιχης έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πριν από δύο εβδομάδες.

Στη Βρετανία, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) επιβεβαίωσε στο Reuters ότι επανεξετάζει τα δεδομένα ασφάλειας για τους «αγωνιστές υποδοχέα GLP-1», μια κατηγορία φαρμάκων που αναπτύχθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη Τύπου Ι αλλά έγιναν δημοφιλή και ως θεραπεία για αδυνάτισμα.

Τα φάρμακα αυτά μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1 που παράγεται στο πεπτικό σύστημα και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλο.

Η κατηγορία περιλαμβάνει τη σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk, για την οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση και στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει ακόμα τη λιραγλουτίδη, ένα παλαιότερο φάρμακο της Novo Nordisk για την απώλεια βάρους, την εξενατίδη της AstraZeneca, τη λιξισενατίδη της Sanofi και τη ντουλαγλουτίδη της Eli Lilly.

Η MHRA επισήμανε πάντως πως μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση των φαρμάκων αυτών με τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Μέχρι τις 6 Ιουλίου, η υπηρεσία είχε λάβει 5 αναφορές για πιθανές παρενέργειες που αφορούν «συμπεριφορές αυτοκτονίας ή τραυματισμού» μεταξύ χρηστών της σεμαγλουτίδης.

Έλαβε επίσης 12 παρόμοιες αναφορές για τη λιραγλουτίδη.

Στις 10 Ιουλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά έρευνα για τους αγωνιστές έπειτα από δύο αυτοκτονίες και ένα περιστατικό αυτοκτονικού ιδεασμού στην Ισλανδία.