Η μυϊκή δυσκαμψία που εντοπίζεται στο άνω μέρος της ράχης (σπονδυλική στήλη) και στον αυχένα (στην αυχενική σπονδυλική στήλη και στους ώμους) και χαρακτηρίζεται από δυσκολίες κίνησης ή κάμψης του κεφαλιού και συχνά συνδέεται με πόνο, είναι κοινό πρόβλημα και δεν πρέπει να προκαλεί υπερβολική ανησυχία. Γενικά, ο δύσκαμπτος αυχένας, όπως συνήθως ονομάζεται, βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μέσα σε μία ή δύο μέρες και σπάνια σημαίνει κάτι πιο σοβαρό.
Η κατάσταση προκαλείται συνήθως από την κακή στάση του σώματος, τη χρήση υπολογιστή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την ανώμαλη θέση κατά τον ύπνο, από τραυματισμό κατά την άθληση ή την οδήγηση (αυχενικός τραυματισμός), και πιο σπάνια είναι αποτέλεσμα νευρολογικής βλάβης παρουσία αυχενικής ριζοπάθειας ή χρήσης ορισμένων φαρμάκων. Μερικές φορές το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν ένταση στους μύες του αυχένα και να προκαλέσουν πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει ξαφνική δυσκαμψία μεταξύ του αυχένα και της ράχης, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων και παθήσεων.
Τι είδους ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με την δυσκαμψία μυών ράχης και αυχένα
Οι ακόλουθες ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με την δυσκαμψία μυών ράχης και αυχένα:
Αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα)
Τικ
Μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου
Οστεοαρθρίτιδα, αυχενική σπονδύλωση
Στρες
Θυμηθείτε ότι αυτή η λίστα δεν είναι οριστική και συνιστάται ιδιαίτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, σε περίπτωση εμμονής του συμπτώματος.
Ποια είναι η θεραπεία για την δυσκαμψία μυών ράχης και αυχένα;
Αυτή η κατάσταση μπορεί απλά να θεραπευτεί με ανάπαυση. Εάν ο πόνος καθιστά αδύνατη την καθημερινή σας δραστηριότητα, μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε αντιφλεγμονώδη όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.
Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί γρηγορότερα εφαρμόζοντας ζεστές κομπρέσες στον αυχένα, και να κοιμάστε με ένα χαμηλότερο μαξιλάρι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια οστεοπαθητική εκτίμηση και οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας καλής στάσης και στην ανακούφιση του πόνου. Σε άλλες περιπτώσεις, η θεραπεία με υπερήχους ή η ηλεκτροθεραπεία για τη χαλάρωση των μυών μπορούν να βοηθήσουν.
Πότε είναι πιο πιθανό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας σε περίπτωση δυσκαμψίας μυών ράχης και αυχένα;
Πρέπει να γνωρίζετε την εξέλιξη της διαταραχής, έτσι ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε αν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα. Γενικά, είναι μια κατάσταση που δεν απαιτεί επείγουσα περίθαλψη. Οι συμβουλές ειδικών είναι απαραίτητες όταν ο πόνος παραμένει για αρκετές ημέρες χωρίς βελτίωση.
πηγή: humanitas.net