Τι είναι η ορχίτιδα;
Η ορχίτιδα είναι φλεγμονή των όρχεων και συνήθως προσβάλλεται μόνο ο ένας. Ο όρχις πρήζεται, και η εμφάνιση της νόσου είναι απότομη και με έντονα συμπτώματα.

Η ορχίτιδα είναι κυρίως μικροβιακής αιτιολογίας και συνήθως οφείλεται σε μικρόβια που μπαίνουν από την ουρήθρα και μέσω του προστάτη και του σπερματικού πόρου καταλήγουν στην επιδιδυμίδα και τον όρχη. Για το λόγο αυτό συνήθως συνυπάρχει με επιδιδυμίτιδα ενώ η αιματογενής προσβολή είναι πιο σπάνια.
 
Ποια τα συμπτώματα της ορχίτιδας;
Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της επιδιδυμίτιδας δηλαδή υπάρχει πόνος στην περιοχή, ο όρχις είναι πρησμένος είναι μπορεί να συνυπάρχει και ψηλός πυρετός μέχρι και 39 – 40οC. Σε αντίθεση με την επιδιδυμίτιδα, το πρήξιμο εμφανίζεται κυρίως στον όρχι ενώ η επιδιδυμίδα είναι γενικά σε καλή κατάσταση. Συχνά συνυπάρχουν οι δυο παθήσεις οπότε τότε μιλάμε για ορχεοεπιδιδυμίτιδα.

Τα συνηθέστερα μικρόβια που προσβάλουν τον όρχη είναι αυτά του τύπου του E.Coli ενώ ενίοτε εμφανίζονται και άλλα που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η προσβολή του όρχη από τον ιό της παρωτίτιδας (μαγουλάδες)  κυρίως όταν αυτή εμφανίζεται σε μετεφηβική ηλικία. Η ορχίτιδα που συνοδεύει την παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους όρχεις και υπογονιμότητα.
 

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση της ορχίτιδας;
Η αντιμετώπιση της ορχίτιδας βασίζεται στη χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών, αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών ενώ συστήνεται ανάπαυση στον ασθενή. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα αλλά συστήνεται η θεραπεία να συνεχισθεί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Ενίοτε, ενώ έχει πλέον αντιμετωπισθεί το παθογόνο αίτιο, η φλεγμονή αργεί να υποχωρήσει και παραμένουν μικρότερης έντασης ενοχλήματα, οπότε η νόσος μεταπίπτει στη χρόνια μορφή της.

Ένα δυσάρεστο επακόλουθο των φλεγμονών του όρχι είναι η ορχεοδυνία κατά την οποία υπάρχει ένας ενοχλητικός συνήθως ήπιος πόνος στον όρχι. Η κατάσταση αυτή η οποία αν και δε φαίνεται να κρύβει κάτι επικίνδυνο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον ασθενή καθότι επηρεάζει την καθημερινότητα του, η δε θεραπεία της μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη.
 

Πρωτογέρου Βασίλειος, 
Χειρουργός Ουρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών 

πηγή: https://uroandrology.gr/