Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί ο σκύλος σας παίρνει την τροφή του από το μπολάκι του και ψάχνει να βρει μια πιο απομονωμένη ή περιορισμένη περιοχή για να φάει.

Η απάντηση είναι απλή και έγκειται σε μία και μόνο λέξη: ένστικτο.

strong>Πρόκειται δηλαδή για μία συμπεριφορά που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους.

Ο Δρ Julie Albright-Keck, DVM, MA, DACVB,  επίκουρος καθηγητής κτηνιατρικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστημίου του Tennessee αναφέρει: Όταν τα σκυλιά σε άγρια ​​κατάσταση έκοβαν κομμάτια από το θήραμά τους και έτρωγαν λίγο πιο μακριά, με σκοπό να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αγέλης και τους τσακωμούς μεταξύ τους.

ι καυγάδες ήταν προφανώς πολύ επικίνδυνοι,  ειδικά τα μικρότερα και πιο αδύναμα ζώα, οπότε είναι λογικό να απομακρύνονται από την επικίνδυνη περιοχή.

Βέβαια, στο σπίτι σας ο ανταγωνισμός μπορεί να μην είναι πραγματικός - ειδικά αν έχετε μόνο ένα σκυλί - όμως τα αρχέγονα ένστικτα και οι αντίστοιχες συμπεριφορές είναι τόσο βαθιά χαραγμένα στο "μυαλό" που δεν εξαλείφονται.

'Ενας ακόμα λόγος, εκτός από το ένστικτο, είναι σκύλος σας να ενοχλείται από το θόρυβο που κάνει το μπολάκι σίτισής του _ειδικά αν χρησιμοποιείτε μεταλλικό μπολ. Σ' αυτή την περίπτωση ο ήχος του φαγητού, και κυρίως της ξηράς τροφής, ή το πιατάκι που κινείται καθώς τρώει μπορεί πραγματικά να εκνευρίζουν το σκύλο σας ή/και να τον τρομάζουν.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να περιορίσετε αυτή την ενοχλητική συνήθεια;

Αν είναι μόνο το ένστικτο που οδηγεί το σκύλο σας σ' αυτή τη συμπεριφορά, δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα, εκτός κι αν υπάρχουν άλλα σκυλιά στο σπίτι. Σ' αυτή την περίπτωση, απλώς τα χωρίστε όταν τα ταϊζετε, οπότε δεν θα υπάρχει η μεταξύ τους απειλή ανταγωνισμού και πιθανώς να σταματήσει αυτή η ενοχλητική συνήθεια.

Αν πάλι υποθέτετε ότι ό λόγος που το σκυλί σας παίρνει το φαγητό του μακριά είναι το μεταλλικό μπολ σίτισης που χρησιμοποιείτε, φροντίστε απλώς να το αντικαταστήσετε με πλαστικό ή να στρώσετε στο ήδη υπάρχον λίγο χαρτί κουζίνας.