Την πρώτη φορά αγχωνόμαστε πολύ, νομίζουμε ότι κάτι του στάθηκε στο λαιμό και προσπαθεί να το αποβάλλει ή ακόμα ότι πνίγεται και ότι πρέπει επειγόντως να βρούμε κτηνίατρο. Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική νόσο, γνωστή ως «βήχας του κυνοκομείου». Αλλά πόσο επικίνδυνη είναι;

Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα, ή αλλιώς βήχας του κυνοκομείου (kennel cough) είναι μία πολύ μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος του σκύλου. Η μετάδοσή της μπορεί να γίνει με την επαφή των ζώων και των εκκρίσεών τους, μέσω του αέρα, ή ακόμα και μέσω αντικειμένων. Για το λόγο αυτό, η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε χώρους όπου πολλά ζωάκια βρίσκονται σε στενή επαφή, όπως κυνοκομεία, εκθέσεις σκύλων, πάρκα κ.ά. Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα δεν έχει ως αίτιό της έναν συγκεκριμένο παθογόνο μικροοργανισμό, αλλά μπορεί να προκαλείται από συνδυασμό περισσότερων, διαφορετικών ιών και βακτηρίων.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας είναι ο βήχας που εμφανίζεται 3-10 ημέρες μετά τη μόλυνση του σκύλου και μπορεί να είναι από ήπιος έως πολύ έντονος και παροξυστικός. Το ζωάκι που έχει προσβληθεί βήχει περισσότερο όταν παίζει, τρέχει ή ενθουσιάζεται. Ο βήχας του συχνά μας δίνει την εντύπωση ότι κάτι έχει σταθεί στο λαιμό του. Ενίοτε, αμέσως μετά από ένα επεισόδιο βήχα το ζωάκι μοιάζει σα να προσπαθεί να κάνει έμετο, και βγάζει υδαρείς προς λευκωπές εκκρίσεις (που είναι ουσιαστικά οι αποχρέμψεις του). Σπανιότερα, ένα σκυλάκι με βήχα του κυνοκομείου μπορεί να παρουσιάσει έκκριμα από τη μύτη ή και τα μάτια του, πυρετό, ανορεξία και κατάπτωση.

Ο Dixon έχει βήχα του κυνοκομείου:

iv id="viewer-mmp18" class="q2uC4 _3kAGd">

iv class="c-Mgr _2Mq66 _2Mq66 _7gPc2">

iv class="F25pT _1-NdF">

iv class="o56NN" data-loaded="true">

iv>