Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όποτε βρεθεί μια γάτα στο οπτικό πεδίο του σκύλου, εκείνος αμέσως αρχίζει να την κυνηγά;

Μα φυσικά πρόκειται για θέμα ενστίκτου!!

Πιο συγκεκριμένα, οι σκύλοι γεννιούνται με την τάση να κυνηγούν οτιδήποτε κινείται γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να τραφούν αν ζούσαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως τα περισσότερα σκυλιά κυνηγούν ό τι άλλο κινείται μπροστά από τα μάτια τους, όπως άλλα μικρά ζώα ή ακόμα και ένα αντικείμενο, όπως ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι. Ο σκύλος έχει το ένστικτο του κυνηγού ενώ η γάτα από το φόβο της τρέπεται σε φυγή, πράγμα που προκαλεί το σκύλο, αφού παρουσιάζει ιδιαίτερα αντανακλαστικά σε κάτι που κινείται γρήγορα. Όταν μπαίνει στο οπτικό τους πεδίο ένα μικρόσωμο ζώο, το ένστικτο του σκύλου λέει να το κυνηγήσει. Σχεδόν πάντα οι γάτες τρέπονται σε φυγή που σημαίνει ότι ο σκύλος πετυχαίνει το στόχο του, άρα θα το ξανακάνει. Επίσης, οι γάτες στα μάτια των σκύλων αποτελούν εισβολείς τις περισσότερες φορές στον χώρο του, στην αυλή για παράδειγμα κι έτσι νιώθει την ανάγκη να ισχυροποιήσει την κυριαρχία του. Άλλες φορές τις βλέπουν και σαν παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, η αστραπιαία αντίδραση που έχουν οι σκύλοι πρέπει να μετριαστεί με δική μας παρέμβαση, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και των 2 ζώων αλλά και την επικράτηση της ηρεμίας στη βόλτα ή το σπίτι.

3>Πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση;

μεγαλύτερη πρόληψη είναι το θαυματουργό λουρί! Όταν ο σκύλος είναι έξω χωρίς λουρί, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Να φύγει στο δρόμο, να γαβγίζει κάτω από δέντρα, ακόμη και τα πιο δυσάρεστα. Με τη σωστή χρήση του λουριού μπορούμε να ηρεμούμε τον σκύλο όταν βλέπει τη γάτα, έτσι ώστε να την απομυθοποιήσει και να μετριάσει τις αντιδράσεις του. Για παράδειγμα, μπορούμε να βλέπουμε τη γάτα και να λέμε στο σκύλο ένα «Μη» ή ένα «Άσ’το» και μόλις νιώθουμε να ηρεμεί να τον επιβραβεύσουμε και να αφήσουμε και πιο ελεύθερο το λουρί.

Όταν ο σκύλος είναι στην αυλή ή σε περιφραγμένο χώρο. ακόμη και μέσα στο σπίτι, καλό είναι να έχουμε δημιουργήσει συνθήκες συμφιλίωσης και αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των 2 κατοικιδίων.

Το ένστικτο αλλά και τα γονίδια των σκύλων έχουν το κυνήγι ως πολύ έντονη ανάγκη οπότε θα πάρει πολύ χρόνο στον σκύλο να μάθει ότι δεν είναι αποδεκτή η συμπεριφορά να κυνηγάει γάτες. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην το μάθει ποτέ. Τα Jack Russsel είναι γεννημένα για να κυνηγούν κουνέλια, οπότε είναι ένα έμφυτο ένστικτο.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να οπλιστεί με πολύ υπομονή και επιμονή και να δείχνει στο σκύλο του από όταν είναι κουτάβι ότι δεν είναι σωστό να κυνηγάει γάτες. Επιπλέον,

να λάβει υπόψιν του τη φύση του σκύλου του, την φύση της γάτας που αγαπάει πολύ να προκαλεί το σκύλο και, τέλος, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του.