Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί...

Αν έχετε κυκλοφορήσει στο δρόμο με μικρόσωμο σκυλάκι, θα αντιληφθείτε ευκολότερα τι εννοούμε. Αλλά ακόμα κι αν δεν το έχετε κάνει, δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά μιας μικρόσωμης ράτσας και να τη συγκρίνετε μ' αυτή μιας μεγαλύτερης.

Οι μικρόσωμες ράτσες έχουν την τάση να γαυγίζουν δυνατότερα και περισσότερο, να δείχνουν πως είναι ατρόμητα _αφού έχουν το "θάρρος" να απειλούν πιο μεγαλόσωμες ράτσες (είναι ικανά να τα "βάλουν" ακόμα και με ράτσες τριπλασίου μεγέθους. Επιθυμούν δηλαδή να φαίνονται δυνατότερα απ' ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Σύμφωνα μάλιστα με μία νέα θεωρία, μπορούν να στοχεύουν και ψηλότερα όταν... ουρούν!

Μη σας εκπλήσσει αυτό.

Τα μικρότερα σκυλιά έχουν την τάση να σηκώνουν τα πόδια τους σε υψηλότερη γωνία όταν ουρούν, για να επιτύχουν ένα μεγαλύτερο "κατώτατο όριο", αναφέρει η ερευνήτρια συμπεριφοράς των ζώων Julie Hecht στο Scientific American.

Τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας της Betty McGuire, εμπειρογνώμονα συμπεριφοράς σκύλων, δημοσιεύτηκαν στη Journal of Zoology.

Η McGuire, από το Πανεπιστήμιο Cornell, μελετά τη συμπεριφορά ούρησης των σκύλων και το συσχετισμό της συμπεριφοράς αυτής με την κοινωνικότητα και τη συνήθεια οριοθέτησης - μαρκαρίσματος της περιοχής τους.

Τα ούρα των σκύλων εμπεριέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με το σκυλί που άφησε το στίγμα του, επιτρέποντας στα σκυλιά να επικοινωνούν μεταξύ τους από απόσταση (αυτό το γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου που προσπαθεί να τον εμποδίσει να μυρίζει κάθε γωνιά και κάθε δέντρο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης βόλτας τους).

Αυτό που δεν γνώριζαν όμως οι ερευνητές ήταν αν το ύψος και το μέγεθος του σκύλου του σκύλου συσχετιζόταν με την ακτίνα ούρησής του.

"Τα μικρά αρσενικά έμοιαζαν να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια να ανεβάσουν το πόδι τους ψηλά όταν ουρούν - μερικά μάλιστα μικρά αρσενικά κάνουν _στην κυριολεξία_ ακροβατικά για να αυξήσουν την ακτίνα ούρησής του", αναφέρει η McGuire στο New Scientist. "Αναρωτηθήκαμε λοιπόν αν τα μικρά αρσενικά προσπαθούν να επιδείξουν μεγαλύτερο σωματικό μέγεθος, αφήνοντας ψηλότερα τα σημάδια των ούρων τους".

Σ' αυτή τη μελέτη, η McGuire και οι συνεργάτες της, μελέτησαν 50 υγιή ενήλικα σκυλιά  (στειρωμένα και μη στειρωμένα)  διαφορετικών φυλών και κατέγραψαν τις συμπεριφορές τους κατά την ούρηση στις βόλτες τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έπειτα το βίντεο, όπου καταγράφηκε η συμπεριφορά τους, για να καθορίσουν τη γωνία του ανυψωμένου ποδιού κάθε σκύλου, καθώς και το ύψος του σημείου ούρων.

Συγκρίνοντας τις πληροφορίες σχετικά με το ύψος και τη μάζα ενός σκύλου, διαπίστωσαν ότι το ύψος του σημείου ούρησης εκφράζει με ακρίβεια το μέγεθος ενός σκύλου σε ορισμένες περιπτώσεις - όχι μόνο όταν επρόκειτο για μικρότερα σκυλιά.

Η McGuire δήλωσε ότι τα μικρότερα σκυλιά τείνουν να "εξαπατούν" σηκώνοντας το πόδι τους υψηλότερα για να επιτύχουν μια υψηλότερη τροχιά και υψηλότερο σημείο "βολής".

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι θέλουν να φαίνονται μεγαλύτερα για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις με πιο επιβλητικά σκυλιά.

Μια άλλη θεωρία όμως υποθέτει ότι τα μικρότερα σκυλιά μπορεί να προσπαθούν να «υποσκελίσουν» ή ακόμα και να καλύψουν το "μαρκάρισμα" ενός άλλου μεγαλύτερου σκύλου. Μια συμπεριφορά κοινότοπη και συνηθισμένη στα περισσότερα θηλαστικά.