Πολλές φορές θα απορείτε πώς κατάφερναν οι προγιαγιάδες μας να αντιμετωπίζουν τον πυρετό και τα κρυολογήματα, χωρίς αντιπυρετικά και αντιβιώσεις.

Κι όμως... δουλεύουν.

Δείτε τα γιατροσόφια της γιαγιάς και εφαρμόστε τα.

Αν ο πυρετός όμως δεν λέει να πέσει, δείτε και κάναν γιατρό.

Ποδόλουτρο με αλάτι

ε μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό αλάτι και μία ασπιρίνη. Βουτήξτε τα πόδια σας για 5 έως10 λεπτά, σκουπίστε τα μετά καλά και φορέστε διπλές κάλτσες.

Λεμόνι με μέλι και ρακί

strong>Βράστε ένα ποτηράκι ρακί και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μερικές σταγόνες μέλι. Φάτε το σιγά σιγά και προσοχή μην καείτε. Είναι ότι πρέπει για πονόλαιμο και βήχα.

Λεμόνι με σκόρδο

ε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ρίξτε μία πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδο με μία κουταλιά μέλι και πιείτε το.

Τζίντζερ με μαύρο πιπέρι

τοιμάστε ένα αφέψημα με τζίντζερ (σε βραστό ­νερό, ρίξτε μία κουταλιά αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη και αφήστε το 2 έως 4 λεπτά). Προσθέστε στη συνέχεια μία πρέζα μαύρο πιπέρι και ένα κουταλάκι μέλι. Το ρόφημα αυτό προκαλεί εφίδρωση και ρίχνει τον πυρετό.

Εντριβή με αιθέρια έλαια

ε 100 ml αμυγδαλέλαιο, ρίξτε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Κάντε εντριβές στην πλάτη και το στήθος.

Εντριβή με οινόπνευμα

strong>Ζεστάνετε ελαφρά το οινόπνευμα, προσοχή όχι σε γκαζάκι γιατί μπορεί να πάρει φωτιά, και ζητήστε να σας κάνουν μια εντριβή στην πλάτη και το στήθος. Θα σας ανακουφίσει από μυικούς πόνους και θα αισθανθείτε καλύτερα. Μην το κάνετε όμως αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα. Θα εντείνει το βήχα σας. Μετά σκεπαστείτε καλά και ξεκουραστείτε.

Αντιπυρετικά βότανα

m>Υπάρχουν αφεψήματα που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την προετοιμασία των ροφημάτων, βράζετε το νερό και, στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα  ένα κουταλάκι από το βότανο και το αφήνετε για 3 με 4 λεπτά. Μην το παρακάνετε όμως και περιοριστείτε στα τρία με τέσσερα ροφήματα την ημέρα.

Θυμάρι: Το θυμάρι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές ιδιότητες και διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Βοηθά να πέσει ο πυρετός όταν οφείλεται σε κρυολογήματα.

Σαμπούκος: Τα άνθη του σαμπούκου είναι ευεργετικά για τον πυρετό που εκδηλώνεται μετά από ένα κρυολόγημα με βήχα και καταρροή. Ο σαμπούκος έχει την ιδιό­τητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη.

Ιτέα (ιτιά): Οι θεραπευτικές ιδιότητες της φλούδας και των φύλλων της ιτιάς είναι γνωστές  από την αρχαιότητα. Περιέχουν σαλικυλικό οξύ, ουσία που περιέχεται στην ασπιρίνη, σε μικρές δόσεις. 'Εχουν αντιπυρετική και παυσίπονη δράση. Θα σας βοηθήσει όταν εξαιτίας του πυρετού έχετε πόνους σε όλο το σώμα, στα κόκαλα και τους μυς.

Μέντα: Ένα επίσης πολύ αποτελεσματικό αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία και πονοκέφαλο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε όμως ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθη­τική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Ναι ή όχι στο φαγητό, όταν έχουμε πυρετό;

ύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό εξαρτάται, έως ένα βαθμό, από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε ο πυρετός. Εάν παρουσιάστηκε μετά από μια μακρά περίοδο έντονης κόπωσης, τότε καλό είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με σούπες (όπως κοτόσουπες και κρεατόσουπες) και χυμούς φρούτων.

Εάν ο πυρετός όμως εκδηλώθηκε μετά από μια περίοδο πολλών διατροφικών καταχρήσεων και υπερβολών, τότε ίσως είναι ευεργετικό να μείνουμε για μία ημέρα νηστικοί – άλλωστε, το «ζητάει» ο οργανισμός μας.

Επιπλέον, οι ειδικοί που ασχολούνται με τις φυσικές θεραπείες εξηγούν ότι η ­νηστεία αυτής της μορφής «ενεργοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ­είναι απαραίτητο να πίνουμε άφθονο νερό.

Μπάνιο με αιθέρια έλαια

ο χλιαρό μπάνιο αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Για να το κάνετε ακόμη πιο αποτελεσματικό, γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα τα αιθέρια έλαια που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιπυρετική δράση (4-10 σταγόνες, ανάλογα με το πόσο γεμάτη είναι η μπανιέρα): δεντρολίβανο, μαντζουράνα και μέντα – είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό.

Εάν είστε σε μεγάλη ένταση και θέλετε να χαλαρώσετε, προσθέστε και 4 σταγόνες λεβάντα. Εναλλακτικά, αντί για όλα τα προηγούμενα, μπορείτε να ρίξετε από μία μόνο σταγόνα κανέλα και γαρίφαλο, τα οποία είναι πιο δραστικά.

Μείνετε μέσα στην μπανιέρα για 6-8 λεπτά, σκουπιστείτε, σκεπαστείτε καλά και ξεκουραστείτε.