Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν διαγνωστεί με ευλογιά πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα σε επτά.

Όπως αναφέρει η Dailymail πρόκειται για τέσσερις ομοφυλόφιλους άνδρες,  χωρίς να έχει προηγηθεί όπως φαίνεται ταξίδι του στην Αφρική.

Δεν συνδέονται με τις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά δύο από τους νέους ασθενείς είναι γνωστοί μεταξύ τους.

Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση.

Μπορεί να αναπτυχθεί ένα εξάνθημα, το οποίο αλλάζει και περνά από διαφορετικά στάδια πριν τελικά λάβει μορφή ψώρας, προτού υποχωρήσει.

Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στη ΛΔΚ και τη Νιγηρία.

Το 2003, η ασθένεια εντοπίστηκε στις ΗΠΑ όταν εκδηλώθηκε ξέσπασμα μετά την εισαγωγή τρωκτικών από την Αφρική.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, όταν τρία άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό αφού ένας άνδρας επέστρεψε από τη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας του NHS.

Το περιστατικό σήμαινε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν προειδοποιηθεί ότι είχαν εκτεθεί στον δυνητικά θανατηφόρο ιό, ωστόσο δεν καταγράφηκαν άλλα κρούσματα από αυτό το ξέσπασμα.

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω «σκασμένου δέρματος», της αναπνευστικής οδού ή των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Μπορεί να διαδοθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων στον αέρα και αγγίζοντας το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου ή αγγίζοντας αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από αυτά.

Pic: WHO/Nigeria Centre for Disease Control


πηγή: skai.gr