Σε «συναγερμό» βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας μετά τον εντοπισμό του πρώτου ύποπτου κρούσματος της ευλογίας των πιθήκων στη χώρας μας και συγκεκριμένα στην Κεφαλλονιά.

Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα ο οποίος, μαζί με τη συνοδό του που είναι ασυμπτωματική, νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Ευλογιά των πιθήκων: Με ειδική κάψουλα η μεταφορά των δύο ύποπτων κρουσμάτων από την Κεφαλλονιά

Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκαν από την Κεφαλλονιά στην Αθήνα ο 29χρονος Βρετανός και η σύντροφός τους και με τη χρήση ειδικών καψουλών καθώς διαγνώστηκαν με συμπτώματα τα οποία προσομοιάζουν αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με το kefaloniapress, το προσωπικό αφού φόρεσε πρώτα τις ειδικές στολές, παρέλαβε τους δύο ασθενείς οι οποίοι τοποθετήθηκαν μέσα στις ειδικές αποστειρωμενες κάψουλες μεταφοράς, και απομόνωσης, EpiShuttle, που προστατεύουν και το ιατρικό προσωπικό κατά τη μεταφορά του ασθενούς.

Ο ασθενής που παρουσιάζει συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ρουμανικής εθνικότητας, ο οποίος ζει στην Ελλάδα, αλλά το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο. Από το Λονδίνο ήρθε για διακοπές στην Κεφαλονιά μαζί με τη φίλη του. Η φίλη του είναι ασυμπτωματική, ενώ ο ασθενής έχει σταθερή κατάσταση υγείας.

Το ζευγάρι διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου τους παρέλαβε το επιτελείο του κ. Τσιόδρα, καθώς ο καθηγητής τέθηκε επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που θα ασχοληθούν με το πρώτο περιστατικό της νόσου που εμφανίστηκε στην Ελλάδα σε τουρίστες της Κεφαλονιάς.

Δείτε τις φωτογραφίες του kefaloniapress:






Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί εάν όντως ο 29χρονος έχει προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα, όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του «Αττικόν», Σπυρίδων Πουρνάρας.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Πουρνάρας ανέφερε ότι «θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Η κοπέλα που τον συνοδεύει δεν έχει συμπτώματα. Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα».