Οι χώρες της ΕΕ να δώσουν έμφαση στον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση των επαφών των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων – Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν ήπια συμπτώματα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και του ΕΟΧ) να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.


Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Μεταξύ 15 και 23 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν.

«Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

Χαμηλό τώρα το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρουν η Επίτροπος Κυριακίδου και η επικεφαλής του ECDC

Την κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσουν την Τρίτη εκπρόσωποι των αρχών αρμόδιων για θέματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σχολιάζοντας τις συστάσεις που εξέδωσαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η κ. Κυριακίδου εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών στην ΕΕ και παγκοσμίως, σημειώνοντας πως η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πως η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη από τις πρώτες αναφορές κρουσμάτων. «Αν και αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλό, η κατάσταση είναι ρευστή», πρόσθεσε.

Ευλογιά των πιθήκων: Δεν έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις του ιού, λέει ο ΠΟΥ
«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ικανότητα εντοπισμού επαφών και διάγνωσης, και ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εμβόλια, αντιικά και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας», είπε.

Σε έκτακτη αξιολόγηση κινδύνου, το ECDC κάλεσε τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων, καθώς και να να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, φαρμάκων και εξοπλισμού.

Σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμμόν υπογράμμισε πως «οι πλείστες περιπτώσεις έχουν παρουσιάσει ελαφριά συμπτώματα, και το ενδεχόμενο εξάπλωσης για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει πολύ χαμηλό».

«Ωστόσο η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ προσώπων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή» πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ECDC, μεταξύ 15 και 23 Μαΐου καταγράφηκαν συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε οκτώ κράτη μέλη: το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία «τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων που έχουν διαγνωστεί μέχρι αυτή τη στιγμή αφορούν κυρίως άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άντρες, το οποίο υποδεικνύει πως η μετάδοση ενδεχομένως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια στενής επαφής».

Η ομάδα Task Force Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA εν τω μεταξύ εξετάζει πιθανές θεραπείες και εμβόλια σε στενή επαφή με το ECDC.