Για χρόνια, οι γυναίκες χρησιμοποίησαν είτε ταμπόν είτε σερβιέτες, αλλά τώρα πλέον ένα κύπελλο περιόδου είναι μια καλή εναλλακτική λύση απέναντι σ' αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους.

ερικά είναι μακράς διαρκείας και επαναχρησιμοποιήσιμα, ενώ άλλα είναι μιας χρήσης.

Τι είναι όμως ένα κύπελλο περιόδου;

ίναι ένα εύκαμπτο κυπελλάκι σχεδιασμένο για χρήση μέσα στον κόλπο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας για τη συλλογή εμμηνορροϊκού αίματος. Το κύπελλο συλλέγει την εμμηνορροϊκή ροή και δεν την απορροφά όπως τα ταμπόν ή οι σερβιέτες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κυπελλάκι καθόλη τη διάρκεια του κύκλου σας, αλλά συνήθως χρειάζεται να το αλλάζετε πιο συχνά τις ημέρες με έντονη ροή για να αποφύγετε τις διαρροές. Απλώς, αφαιρέστε και ξεπλύνετε το κυπελλάκι σας μετά από 12 ώρες ή όταν εμφανιστεί διαρροή.

Πλεονεκτήματα

πάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση ενός κυπέλλου, όπως:

Οικονομία: Ένα κυπελλάκι μπορεί να κοστίζει ακριβότερα, περίπου 20 έως 40 ευρώ, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του υλικού. Οπότε, η χρήση ενός τέτοιου κυπέλλου, σε σύγκριση με την μηνιαία αγορά ταμπόν ή σερβιέτας, σίγουρα είναι οικονομικότερη.

trong>Άνεση: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένα κύπελλο εμμηνόρροιας είναι πιο άνετο από τις σερβιέτες ή ταμπόν, κυρίως επειδή δεν προκαλούν ξηρότητα στον κόλπο, κάτι που αποτελεί κοινό παράπονο για ταμπόν.

trong>Λιγότερες κράμπες: Υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι οι επώδυνες κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι κατά πολύ λιγότερες με τη χρήση κυπέλλου.

trong>Λιγότερο άγχος: Όταν τοποθετηθεί σωστά, δεν υπάρχουν διαρροές, οπότε η γυναίκα αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια κατά τη διάρκεια άσκησης ή στο κολύμπι. Ορισμένες μάρκες μάλιστα, διατείνονται ότι τα προϊόντα τους είναι απολύτως ασφαλή και άνετα ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του σεξ.

trong>Μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Οι σερβιέτες και τα ταμπόν είναι συνήθως μιας χρήσης και συνοδεύονται από πολλές συσκευασίες, ενώ τα κυπελάκια έχουν σχεδιαστεί για επαναλαμβανόμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα ο όγκος των εμμηνορροϊκών προϊόντων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, να είναι κατά πολύ μικρότερος.

trong>

ειονεκτήματα

εισαγωγή και η αφαίρεση ενός κύπελου εμμηνόρροιας μπορεί να είναι δύσκολη όταν μια γυναίκα το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά,

πορεί να αισθανθείτε άβολα και να σας ενοχλεί, αν δεν το τοποθετήσετε σωστά ή εάν χρησιμοποιήσετε λάθος μέγεθος.

πιπλέον, σε γυναίκες με πολύ έντονη ροή, που συχνά έχουν θρόμβους στο εμμηνορροϊκό αίμα τους, μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες διαρροές.

ερικές γυναίκες επίσης ανησυχούν για την πιθανότητα συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS), το οποίο είναι μια λοίμωξη που μερικές φορές αναπτύσσεται μετά από παρατεταμένη χρήση ταμπόν.

στόσο, το TSS είναι εξαιρετικά σπάνιο όταν χρησιμοποιείτε κύπελλα ή ταμπόν εμμηνόρροιας. Όταν τα χρησιμοποιείται όπως ορίζεται και το αδειάζετε αλλά και το πλένετε συχνά, ο κίνδυνος μόλυνσης ελαχιστοποιείται.

Οι Πρώτες Σκέψεις Για Το Κύπελλο Περιόδου

ι γίνεται αν δεν μπορώ να το βρω;

ι γίνεται αν δεν μπορώ να το βγάλω;

αι αν μου φύγει μέσα στον κόσμο;

Τοποθέτηση

υτό ήταν πραγματικά πολύ πιο εύκολο από ό, τι νόμιζα ότι θα ήταν. Πιέστε το κύπελλο σε λίγο σχήμα «C» και το εισάγετε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με ένα ταμπόν. Όταν τοποθετηθεί, απλώς ελέγξτε ότι έχει ανοίξει πλήρως και μετακινήστε το μέχρι να είναι άνετο. Εάν υπάρχει ακόμα ένα μέρος του πλαστικού στελέχους που βγαίνει όταν το κύπελλο είναι πλήρως τοποθετημένο, μπορείτε να το αφαιρέσετε και να χρησιμοποιήσετε καθαρό ψαλίδι για να κόψετε τη σωστή ποσότητα από το τέλος.

Αφαίρεση

εν πρόκειται να σας πω ψέματα, δεν ήταν εύκολο στην πρώτη κίνηση. Αλλά, ούτε και η πρώτη εμπειρία με ταμπόν είναι. Πρέπει να πιέσετε απαλά το κάτω μέρος του κυπέλλου για να απελευθερώσετε μέρος της αναρρόφησης που έχει δημιουργηθεί από το αίμα και στη συνέχεια να το τραβήξετε έξω κρατώντας το κάτω μέρος του κυπέλλου.

 

Συχνές Ερωτήσεις

trong>Πώς λειτουργούν τα κύπελλα της εμμήνου ρύσεως;

ο μικρό, εύκαμπτο κύπελλο είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ σιλικόνης ή λατέξ. Αντί να απορροφά τη ροή σας, όπως ένα ταμπόν ή μια σερβιέτα, απλώς το συλλέγει. Λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος σας, διπλώστε σφιχτά το κύπελλο της εμμήνου ρύσεως και τοποθετήστε το σαν ταμπόν χωρίς απλικατέρ.

Είναι επικίνδυνα τα κύπελλα της εμμήνου ρύσεως;

πειδή η συσκευή πρέπει να εισαχθεί στον κόλπο, υπήρξε μια μακροχρόνια ανησυχία ότι τα κύπελλα της εμμήνου ρύσεως προκαλούν σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο δείγμα της μελέτης, υπήρχαν μόνο πέντε αναφερόμενες περιπτώσεις TSS, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που προκαλείται από τα βακτήρια Staphylococcus aureus.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα κύπελλο εμμηνόρροιας;

α κύπελλα εμμηνόρροιας κρατούν πολύ περισσότερο υγρό από ό, τι ένα τυπικό ταμπόν. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ταμπόν συνιστούν να φοράτε ταμπόν για οκτώ ώρες το πολύ, ενώ μπορείτε να φοράτε κύπελλο εμμήνου ρύσεως για 12. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε εκ των προτέρων όταν περιμένετε να ξεκινήσει η περίοδος σας.

Συνιστούν οι γιατροί κύπελλα εμμηνόρροιας;

α κύπελλα εμμηνόρροιας έχουν αναφερθεί ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις σερβιέτες και τα ταμπόν, και η δημοτικότητά τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Προς το παρόν, οι γιατροί γενικά προτείνουν να αντιμετωπίζεται το προϊόν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του ταμπόν – αφαιρώντας και καθαρίζοντάς το κάθε 8 ώρες περίπου.

Μπορώ να φορέσω ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως για 24 ώρες;

α κύπελλα της εμμηνόρροιας μπορούν να κρατήσουν διάφορες ποσότητες αίματος, αλλά σε δύσκολες μέρες, ίσως χρειαστεί να τα ξεπλένετε ή να τα αλλάζετε πιο συχνά από ό, τι συνηθίζατε. Ενδέχεται να μπορείτε να περιμένετε έως και 12 ώρες – μέγιστος συνιστώμενος χρόνος – μέχρι να το αδειάσετε, ενώ για τις σερβιέτες ή ταμπόν μπορεί να χρειάζεται να το κάνετε κάθε 4 έως 6 ώρες.

Σύνοψη

να κύπελλο εμμηνόρροιας μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγιεινή της περιόδου, ειδικά εάν μια γυναίκα δεν θέλει πλέον να χρησιμοποιεί σερβιέτες ή ταμπόν.