Σωτήριο απέναντι στην βαρειά κατάθλιψη, αποδείχτηκε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο, για μια 36χρονη.

Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή, όταν ανιχνεύει τα μοτίβα της κατάθλιψης, ενεργεί στέλνοντας μικροσκοπικούς παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας στον εγκέφαλο.

“Επέστρεψα σε μια ζωή που αξίζει να ζω” δήλωσε η Σάρα , ενώ συμπλήρωσε ότι μπόρεσε να χαμογελάσει ξανά μετά από 4 χρόνια.

Αν και ως τώρα η συγκεκριμένη θεραπεία έχει δοκιμαστεί σε μία μόνο ασθενή, η επιτυχία της δείχνει, ότι η εγκεφαλική λειτουργία που κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα μια ψυχικής ασθένειας μπορεί να ανιχνευθεί επιτυχώς.

Ακόμη και αν ο ασθενής νοσεί για χρόνια με βαριά κατάθλιψη, η εγκεφαλική λειτουργιά θα μπορούσε -με την κατάλληλη πάντα βοήθεια- να επανέλθει σε φυσιολογικά, σχετικά, επίπεδα.

Μια παρόμοια τεχνική, η λεγόμενη «εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση» (DBS), χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της Νόσου του Πάρκινσον και ασθενών με επιληψία.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της επιληψίας είναι μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία σε σύγκριση με αυτές. Οι έως τώρα θεραπείες, ειδικά αυτές με την χρήση φαρμάκων, αντιμετώπιζαν προβλήματα και ήταν αναποτελεσματικές για ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών.

Η διαφορά με το συγκεκριμένου εμφύτευμα ήταν η στοχευμένη και εξατομικευμένη του εφαρμογή. Οι επιστήμονες μελετούσαν εξονυχιστικά που και πώς θα έπρεπε να δράσει το εμφύτευμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Σάρα.

Οι ειδικοί, ήδη, ερευνούν και άλλους ασθενείς με παρόμοια μορφής κατάθλιψη με την Σάρα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μια παρόμοια τεχνική -εξειδικευμένη πάντα για την κάθε περίπτωση ασθενή- μελλοντικά με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα.

Από κει και πέρα, η εφαρμογή της εκτός του χώρου των ερευνών, αναμένεται να αργήσει, γεγονός που θα φέρει περαιτέρω καθυστερήσεις στην ευρεία χρήση της.