Σαν τσουνάμι θα κατακλύσει ανεμβολίαστους και μη η Όμικρον, η οποία ήδη βρίσκεται και στη χώρα μας, με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η νέα μετάλλαξη ανησυχεί ιδιαιτέρως για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνεται, ενώ προς το παρόν αποτελεί τον άγνωστο "Χ" για τους επιστήμονες, σχολιάζοντας ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως κάποιος ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε.

Με τη Δέλτα να κυριαρχεί στη χώρα, προξενώντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων διασωληνώσεων και θανάτων και την κατάσταση στο σύστημα Υγείας να είναι δραματική αυτήν τη στιγμή, σίγουρα η υπεμεταδοτικότητα της Όμικρον, αν δεν υπάρξει ανάσχεσή της τώρα στην αρχή, θα θέσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, σύμφωνα με όσα σε υψηλούς τόνους υποστηρίζουν οι διευθυντές ΜΕΘ ανά τη χώρα.

Αν και υπάρχουν λεπτές διαφορές μεταξύ του πιο πρόσφατου στελέχους κοροναϊού και των προηγούμενων, μέχρι στιγμής τα σημάδια μόλυνσης που παρουσιάζει η νέα παραλλαγή μοιάζουν αρκετά.

Είναι πιθανό τα συμπτώματα της Omicron να μοιάζουν περισσότερο με αυτά της Delta παρά να διαφέρουν, έχει όμως αξία να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε καθώς στην αρχή δίνουν την εντύπωση ενός πολύ απλού κρυολογήματος, ο πολίτης μπορεί να μη δώσει την απαραίτητη προσοχή και η επιδείνωση στη συνέχεια να είναι ραγδαία.

"Υπάρχει πιθανώς μια τεράστια αλληλεπικάλυψη μεταξύ της Omicron και των προηγούμενων παραλλαγών, επειδή ουσιαστικά κάνουν το ίδιο πράγμα", είπε ο Δρ. Otto O. Yang, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, Σχολή David Geffen. Φάρμακο. "Αν και υπάρχουν διαφορές, είναι πιθανώς αρκετά λεπτές".

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για τη γρήγορη εξάπλωσή της και τη μεγάλη της μεταδοτικότητα. Φυσικά, το μεγάλο όπλο απέναντι και στην Ομικρον παραμένει το εμβόλιο. Η τρίτη δόση μάλιστα, η ενισχυτική δόση, φαίνεται ότι θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό έναντι της μετάλλαξης Ομικρον.

Οι έρευνες στη Βρετανία δείχνουν ότι ενώ τα συμπτώματα για τον Covid-19 για κάποιον που είχε μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα εμφανίζονται μεταξύ πέντε και 14 ημερών από τη μέρα μόλυνσης, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα.

trong>

α 5 κύρια συμπτώματα

ώρες από τη μόλυνσή του με Όμικρον, κάποιος μπορεί να εμφανίσει:

ρινική καταρροή

ξηρό λαιμό

πονοκέφαλο

κόπωση

φτέρνισμα

Σύμφωνα με το NHS, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κορονοϊού είναι υψηλός πυρετός, ένας νέος και συνεχής βήχας και απώλεια/αλλαγή της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης.

Ο καθηγητής Tim Spector περιέγραψε τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον ως "πιο κοντά" σε εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Προειδοποίησε ότι όσοι έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid για να βεβαιωθούν.