Οι ηλικιωμένοι που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, μειώνουν τις πιθανότητες να καταλήξουν με άνοια, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη απέδεξε ότι άτομα πάνω από 70 ετών που παίζουν τακτικά παιχνίδια όπως σκάκι, σκραμπλ, μπίνγκο, αλλά και παιχνίδια με χαρτιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τέστ και στα τεστ μνήμης. Ενώ, παλαιότερη έρευνα είχε δείξει πως και τα σταυρόλεξα βοηθούν στη διατήρηση της νεανικότητας του εγκεφάλου στην τρίτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντρου 'Αλτσουλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεροντολογίας «Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences», μελέτησαν 1.091 ανθρώπους από 70 έως 79 ετών, οι οποίοι ανά τριετία υποβάλλονταν σε αντίστοιχα τεστ. Τα αποτελέσματα των τεστ της συγκεκριμένης ομάδας ηλικιωμένων αναλύθηκαν με βάση  το αν και πόσο έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια.

Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε ότι όσοι ασχολούνταν με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, όσο μεγάλωναν εμφάνιζανμικρότερη έκπτωση γνωστικών  ικανοτήτων συγκριτικά με όσους ασχολούνταν περιστασιακά, με αποτέλεσμα να θυμούνται καλύτερα και το μυαλό τους να δουλεύει πιο γρήγορα.

Η μελέτη, βέβαια, αποκάλυψε το συσχετισμό δραστηριοτήτων (όπως επιτραπέζια παιχνίδια) και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Το να παίζει κανείς επιτραπέζια, χαρτιά και παιγνίδια λέξεων, μπορεί να προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση, όμως αυτή η μελέτη δεν ήταν μία κλινική παρέμβαση, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Πάντως, αν μη τι άλλο, αυτά τα παιγνίδια είναι διασκεδαστικά, φθηνά και σίγουρα δεν κάνουν κανένα κακό», δήλωσε ο Άλτσουλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος των παιγνιδιών για τον εγκέφαλο δεν φαίνεται να προκύπτει από τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, από την πρόκληση που συνιστούν για τον εγκέφαλο, ο οποίος αναγκάζεται να βρίσκεται σε εγρήγορση. Συγκρινόμενα μάλιστα με το διάβασμα, το γράψιμο, τη διά βίου μάθηση, τις επισκέψεις σε μουσεία και βιβλιοθήκες ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, τα παιγνίδια φαίνεται ότι ενεργοποιούν περισσότερο τη σκέψη και τη μνήμη, σύμφωνα με τον Άλτσουλ.