Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια πιθανότατα θα ήταν μία άγνωστη η εξαιρετικά σπάνια νόσος εάν άνθρωπος πέραν των άλλων ανακαλύψεων του δεν είχε ανακαλύψει και το κάπνισμα!

Όντως το κάπνισμα είναι η σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της νόσου (90%) ενώ άλλες πιθανές αιτίες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι εργασιακές συνθήκες ευθύνονται σε πολύ μικρότερο ποσοστό

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές έρευνες, το 30% όσων εισάγονται σε παθολογικές κλινικές νοσοκομείων πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα με το 50% αυτών να πάσχουν από ΧΑΠ. στο συνολικό πληθυσμό υπάρχουν 500 έως 700.000 κάτοικοι της Ελλάδας οι οποίοι πάσχουν από ΧΑΠ και το 50% αυτών δεν το γνωρίζουν.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΧΑΠ, η οποία για φέτος έχει οριστεί στις 20 Νοεμβρίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους εκπροσώπους της Ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας οι οποίοι και ανέφεραν τα ανωτέρω στοιχεία. Ταυτόχρονα η διαδικτυακή καμπάνια #happyBREATday εγκαινιάστηκε και επισήμως μέσα από την οποία θα ενημερωθεί το κοινό τόσο για το τι ακριβώς είναι η ΧΑΠ όσο και για την εξαιρετικά μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι βήχας, απόχρεμψη και δύσπνοια τα οποία όμως δεν είναι οι μοναδικές ενδείξεις και σίγουρα δεν είναι αποδείξεις ύπαρξης της νόσου. Ο μόνος τρόπος να πιστοποιηθεί η ύπαρξη ή μη της νόσου είναι με την εξέταση της σπιρομέτρησης.