Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η αντιμετώπιση των πρώτων ενδείξεων απώλειας ακοής είναι ικανή να προλάβει την έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών και τη γεροντική άνοια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος αρχίζει να πλήττεται από τα πρώτα κιόλας στάδια της απώλειας ακοής, οδηγώντας σε υποβάθμιση της μνήμης και έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων.

Παλαιότερες έρευνες είχαν διαπιστώσει τη σχέση μεταξύ βαρηκοΐας και έκπτωσης διανοητικών λειτουργιών, αλλά η έρευνα του Κολούμπια, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, επισημαίνει ότι «ο συσχετισμός αυτός είναι εμφανής σε ανθρώπους των οποίων η ακοή είναι ελαφρώς υποβαθμισμένη εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας, αλλά συνεχίζει να θεωρείται κανονική».

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η απώλεια ακοής αφορά ποσοστό 75% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών. Ωστόσο, μόλις το 14% των Αμερικανών ενηλίκων χρησιμοποιούν ακουστικό. Οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν τις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων, με τη διάγνωσή τους για απώλεια ακοής. Η ομάδα του δρος Τζάστιν Γκολάμπ όμως, εξέτασε 6.500 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη, υποβάλλοντάς τους σε τεστ ακοής και γνωστικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της ικατότητας ακοής συνοδευόταν από έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών.

Βέβαια, παρότι η έρευνα δεν απέδειξε ότι η απώλεια ακοής οδηγεί σε έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό είναι πολύ πιθανό.

«Οι άνθρωποι που δεν ακούν καλά έχουν την τάση να απομονώνονται κοινωνικά. Αυτό, με την πάροδο των ετών, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις γνωστικές τους λειτουργίες" αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Γκολάμπ.

Η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι η πρόληψη ή η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση γεροντικής άνοιας.

Ο δρ Τζέιμς Πίκετ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Αλτσχάιμερ, σημειώνει: «Το γεγονός στη συγκεκριμένη έρευνα παρακολουθήσαμε ανθρώπους για διάστημα δέκα και πλέον ετών, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ακοής αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων μνήμης, τα οποία μαθηματικά οδηγούν στην άνοια».