Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ναανακοινώσει σήμερα και επίσημα, περίπου στις 19:00, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 710 ευρώ, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.



Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 8%.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου

«Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στη χρονιά.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα ενημερώσει σήμερα αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, για τα συμπεράσματα και της εισηγήσεις της 5μελους επιτροπής των ειδικών έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.

«Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πράγματα σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, κάτι που ο κόσμος το περιμένει», υπογράμμισε ενώ δεν απάντησε για το ύψος του.

Ποια επιδόματα αυξάνονται λόγω του κατώτατου μισθού

Την ίδια ώρα συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης πάνω από 600.000 εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκαλούν οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, καθώς και σε ενέργεια και πετρέλαιο. Τον Ιανουάριο, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε 6,2%, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 14%

Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ενας στους τέσσερις εργαζομένους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα που λαμβάνουν χιλιάδες άνεργοι στο τέλος του μήνα.

Επισημαίνεται ότι η εργοδοτική πλευρά προτείνει ονομαστική αύξηση 4%, ενώ μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου ζητεί να υπάρξει και ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.