Στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU).

Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και μέσω αυτής της εγκατάστασης θα καλύπτεται περίπου το 80% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Στην πρωτεύουσα του Έβρου θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, ενώ θα έρθουν και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενδεικτικό της σημασίας του έργου για την Ευρώπη και τις γειτονικές μας χώρες.

Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Βουλγαρία, η οποία θα συνδεθεί μέσω του αγωγού IGB, θα είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα, και θα μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο και την Βόρεια Μακεδονία που αναμένεται να συμπράξει στο έργο όπως και την Σερβία. Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5δισ. κυβικά μέτρα με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.

Παράλληλα με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα και την ολοκλήρωση και άλλων κρίσιμων υποδομών και συνδέσεων με αγωγούς η χώρα θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια. Ιδιαίτερη αξία έχει, όμως, και η γεωπολιτική αναβάθμιση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς καθίσταται ενεργειακή πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια να σηματοδοτεί την σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στο έργο. Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στενεύουν ενισχύει την αξία του έργου και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η Αθήνα έχει ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα της στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την συγκράτηση των τιμών ενέργειας. Με κάθε διπλωματικό τρόπο πιέζει προς την κατεύθυνση μιας κοινής πρωτοβουλίας για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με παρέμβαση στις τιμές χονδρικής και την χρηματοδότηση των κρατών – μελών από τα 230 δισ. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα έθεσε χθες στους ομολόγους του ο Κώστας Σκρέκας, κατά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Σημείωσε ότι «οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» και χαρακτήρισε πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει «μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας».