Απίστευτες καταγγελίες από τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού για την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, το νέο πλαίσιο για τις δομές στήριξης παιδιών το οποίο προωθεί η κα Μιχαηλίδου θα προκαλέσει το «λουκέτο» στα σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού. Επίσης ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι το πλαίσιο αφήνει «εκτός κάδρου» τις δημόσιες δομές και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ενώ αναφέρεται και σε έναν διεθνή φορέα για την παιδική προστασία με τον οποίο, πάντα σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η κα Μιχαηλίδου «Κάνει συνεργασία με παράρτημα διεθνούς φορέα για την παιδική προστασία, που έχει «πολύ χρήμα» από πίσω».

«Συγκεκριμένα άρθρα της Υπουργικής Απόφασης και του Νόμου 4921/2022 ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης, καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα» αναφέρουν – μεταξύ άλλων – από το Χαμόγελο του Παιδιού. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Οργανισμού κατηγόρησε ευθέως την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου για προσπάθεια «διάλυσης μίας οικογένειας».

Την Δευτέρα (16.05.2022) το «Χαμόγελο του Παιδιού» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εξηγώντας πώς η εν λόγω Υπουργική Απόφαση επηρεάζει τη λειτουργία των σπιτιών του Οργανισμού. Αναλύθηκαν οι τραγικές επιπτώσεις, ενώ τοποθετήθηκαν ενήλικα παιδιά που μεγάλωσαν σε αυτές τις δομές, αλλά και έγκριτοι επιστήμονες.

Το πρωί της Τρίτης (17.05.2022) ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας όσα ειπώθηκαν και στην συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε με έκπληξη στις προβλεπόμενες «ποινές σύλληψης του υπεύθυνου του φορέα και φυλάκισης του από 1 έως 5 χρόνια, αλλαγή του ΔΣ του φορέα και το δικαίωμα σε υφυπουργό να ορίζει νέο ΔΣ», τονίζοντας «ζητάω από τον πρωθυπουργό να με δει και να περιχαρακώσει το «Χαμόγελο» από την κάθε κ. Μιχαηλίδου».

ΠΑΣΟΚ: Να δοθούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση

Η έντονη ανησυχία που εκφράζεται για το κλείσιμο των δομών του «Χαμόγελου του Παιδιού» προκάλεσε και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για έναν «ανέτοιμο και αδύναμο» κρατικό μηχανισμό πρόνοιας. «Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις επί όσων καταγγέλλονται, με δεδομένο ότι σήμερα 241 παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού.

Να προχωρήσει τάχιστα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μην “σβήσει” το Χαμόγελο του Παιδιού, αντιθέτως να βοηθηθεί, για να μπορέσει νόμιμα να συνεχίσει να παρέχει το σημαντικό έργο του.

Τα παιδιά μας δεν είναι πεδίο “επιτελικών” πειραματισμών, ούτε επίδειξης ισχύος που επιβάλλεται μέσα από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση» αναφέρει η Χαρ. Τρικούπη.

«Πόλεμος» στο Twitter - Υπέρ του Χαμόγελου, «σταυρώνουν» τη Μιχαηλίδου


Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις στα social media ήταν πολλές, ενώ από χθες το «#χαμογελο_του_παιδιου» είναι πρώτο trend στο Twitter. Μάλιστα το «Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει και σχετικό ψήφισμα.

«Στα 27 χρόνια λειτουργίας του, το #χαμογελο_του_παιδιου έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά και το έργο που έχει παράξει είναι μοναδικό για τη χώρα. Τώρα, προσπαθούν να το κλείσουν αυτοί που καταστρέφουν οτιδήποτε αναπληρώνει τη δική τους ανεπάρκεια. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε», αναφέρει μια από τις αναρτήσεις.

«Και τι θα μείνει για το μέλλον αν δεν κάνουμε ότι μπορούμε για να βλέπουμε κ να ακούμε το χαμόγελο ενός παιδιού» γράφει ένας άλλος χρήστης του Twitter. «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο χαμόγελο, ιδίως αυτά που το στερήθηκαν» αναφέρει άλλη ανάρτηση.



 

Ψήφισμα μέσω internet

Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει επίσης διοργανώσει ψήφισμα όπου ζητά τη στήριξη των πολιτών για την απόσυρση του νομοσχεδίου, στο οποίο μάλιστα αναφέρει αναλυτικά όλες τις ενστάσεις του

Το κείμενο του Ψηφίσματος
Ζητάμε την κατάργηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022 (ΦΕΚ Β' 2302/11-05-2022) και του Νόμου Νόμου Υπ’ αριθμ.:4921 (Άρθρο 67)

 Της κοινής Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022 (ΦΕΚ Β' 2302/11-05-2022) Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 του Νόμου Υπ’ αριθμ.:4921 (Άρθρο 67) Όροι Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας και σχετικές κυρώσεις
Ζητάμε την κατάργηση γιατί υπάρχουν σοβαρές και εμπεριστατωμένες επιστημονικά και νομικά ενστάσεις του Οργανισμού σε αυτά.

Συγκεκριμένα άρθρα των παραπάνω (Κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 και Νόμος 4921/2022) ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού μας και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα.

Ποιότητα που για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύεται από σειρά εθνικών και διεθνών ερευνών και εκθέσεων αλλά και από την εξέλιξη και πορεία των 1.037 παιδιών που έχουν μεγαλώσει σε αυτά.

Η απόφαση λαμβάνεται στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, την οποία φυσικά υποστηρίζει πρώτο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έμπρακτα, αποδεδειγμένα και διαχρονικά στα 27 χρόνια δράσης του και λειτουργίας των Σπιτιών του, μέσα από πολλές ενέργειες όπως η προώθηση υιοθεσιών και αναδοχών μέσω του κρατικού μηχανισμού, επανενώσεων παιδιών με τους βιολογικούς τους γονείς κ.λπ.

Ζητάμε την κατάργηση γιατί, βάσει της κοινής Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022,:

 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι δομές παιδικής προστασίας του Δημοσίου και της Εκκλησίας, παρά ΜΟΝΟ οι ιδιωτικοί φορείς – καταστρατηγείται το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών για ισότητα
 Δίνεται τεράστια βαρύτητα στις κτηριολογικές προδιαγραφές και ελάχιστη στις προδιαγραφές στελέχωσης και κοινωνικής ένταξης των παιδιών
 Οι κτηριολογικές προδιαγραφές που προβλέπονται είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εφαρμοστούν στα Σπίτια μας και ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ η εφαρμογή τους θα μετέτρεπε τους χώρους σε ιδρυματικού τύπου μονάδες - Ακόμα και τα 2 κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από το ΕΚΚΑ στον Οργανισμό μας (Καρέας και Καλαμαριά) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές
 Τα νέα σπίτια πρέπει να βρίσκονται εντός αστικού ιστού. (Άρθρο 6/1)
 Προβλέπεται χώρος αναρρωτηρίου με δύο κλίνες κατάλληλα εξοπλισμένο για την παροχή πρώτων βοηθειών και νοσηλευτικής φροντίδας και γραφείο ιατρού εξεταστήριο. (Άρθρο 7/2.7)
 Χώροι Υγιεινής: προβλέπονται 2 πλήρη μπάνια / 8 παιδιά, 2 πλήρη μπάνια / 8 παιδιά του ίδιου φύλου (Άρθρο 7) - Ενδεικτικά: Σε ένα σπίτι με 20 παιδιά (8 παιδιά και 12 εφήβους διαφορετικού φύλου) θα χρειαζόμαστε 6 πλήρη μπάνια με το κάθε ένα να βρίσκονται δίπλα σε κάθε δωμάτιο! (Άρθρο 7/2.2)
 Οι συναντήσεις γονέων - παιδιών προβλέπεται να πραγματοποιούνται εντός του χώρου! (Άρθρο 7/2.8)
 Θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων ως προς τη διαχείριση του αιτήματος της φιλοξενίας κάθε παιδιού (άρθρο 9)
 Διαφοροποιείται η κατηγοριοποίηση αδειοδότησης των σπιτιών μας από «Σπίτια» σε «Χώροι Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας»
 Η οικογενειακή αποκατάσταση έχει γίνει αριθμός και όχι φροντίδα για το τραυματισμένο παιδί!
 Οι προνοιακές δομές και υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες!
 Προωθείται η ημιαυτόνομη διαβίωση για παιδιά άνω των 15 ετών, που έχουν στερηθεί μια υγιή οικογένεια, έχουν βιώσει καταστάσεις εγκατάλειψης, παραμέλησης και κακοποίησης και δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω του θεσμού της αναδοχής ή υιοθεσίας. / Έχουμε σοβαρές ενστάσεις βάσει της πολυετούς εμπειρίας μας και της καθημερινής συναναστροφής μας με τα έφηβα παιδιά που μεγαλώνουν και μεγάλωσαν στα Σπίτια μας.

Ζητάμε την κατάργηση γιατί, γιατί βάσει του Νόμου 4921/2022 (Άρθρο 67),:

 Παρ. 2: Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές
 Παρ.5: Γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ δημοσιών και ιδιωτικών φορέων ως προς την εφαρμογή του μέτρου
 Παρ. 6: προβλέπεται το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τα οποία λόγω έλλειψης σχετικής πρόβλεψης δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Παράλληλα, προβλέπεται παράλληλα με το κλείσιμο και η επιβολή ποινής φυλάκισης στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και οικονομικό (βλ.παρ.8)
 Παρ. 8, 9, 10: χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικά, βάσει της άποψης Εισαγγελέων, Νομικών, Καθηγητών. Επιγραμματικά και μεταξύ άλλων:

1. οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους
2. επιβάλλεται πρόστιμο ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ
3. επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ
4. αποφασίζεται η διακοπή της λειτουργίας του φορέα με την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του / την ανακλητική απόφαση εκδίδει και το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Yποθέσεων.
5. το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται με απόφασή του να αντικαθιστά προσωρινά τα όργανα της Διοίκησής τους, τάσσοντας στην προσωρινή Διοίκηση συγκεκριμένα καθήκοντα και προθεσμία για την εκλογή νέας Διοίκησης.

Ζητάμε την κατάργηση γιατί:

 ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες
 Δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη παρέμβαση και την οικογενειακή στήριξη ώστε να εξαλειφθεί η ανάγκη της ιδρυματικής φροντίδας
 Γίνονται όλα γρήγορα και χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση
 Πρέπει το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στην ουσία και όχι στην εξαγωγή δεδομένων που κινούν εντυπώσεις

Γιαννόπουλος: Ο πρωθυπουργός να περιχαρακώσει τον Οργανισμό από την κάθε κ. Μιχαηλίδου

Με λουκέτα απειλούνται τα σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού. Για το ζήτημα μίλησε το πρωί της Τρίτης (17.05.2022) στον ΑΝΤ1 ο επικεφαλής του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Την απόφαση την έβγαλε μια υφυπουργός που δεν συνυπολογίζει τις μάχες που δίνει στο εξωτερικό ο Πρωθυπουργός, ούτε τις επισκέψεις ξένων ηγετών στα σπίτια του “Χαμόγελου” ούτε την προσφορά του Συλλόγου», είπε εμφανώς εξοργισμένος ο Κώστας Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στο το νέο πλαίσιο λειτουργίας δομών για παιδιά.

Ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού», σημείωσε με αφορμή το νέο πλαίσιο που προώθησε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου με στόχο την αποιδρυματοποίηση των παιδιών, πως «έβαλε νέες προδιαγραφές κτηριακές σε υφιστάμενα κτήρια, που εμείς δεν τα έχουμε αγοράσει, μας τα έχουν κάνει δωρεά. Τα κτήρια δεν τα χτίσαμε, μας τα έδωσαν άνθρωποι».

Αναφέρθηκε με έκπληξη στις προβλεπόμενες «ποινές σύλληψης του υπεύθυνου του φορέα και φυλάκισης του από 1 έως 5 χρόνια, αλλαγή του ΔΣ του φορέα και το δικαίωμα σε υφυπουργό να ορίζει νέο ΔΣ», τονίζοντας «ζητάω από τον πρωθυπουργό να με δει και να περιχαρακώσει το «Χαμόγελο» από την κάθε κ. Μιχαηλίδου».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της υφυπουργού, ο Κώστας Γιαννόπουλος είπε πως «κάνει συνεργασία με παράρτημα διεθνούς φορέα για την παιδική προστασία, που έχει «πολύ χρήμα» από πίσω. Είναι αποδεδειγμένα αυτό και διαχρονικό, που ακολουθείται από συγκεκριμένο φορέα», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ανέφερε «Μήπως ενοχλεί ότι γίναμε το κέντρο αναφοράς;».

Ερωτηθείς για τις ελάχιστες εγγυήσεις λειτουργίας των δομών για παιδιά, που τίθενται στο νέο πλαίσιο, ο Κώστας Γιαννόπουλος είπε «ποιες ελάχιστες εγγυήσεις, όταν είναι υποστελεχωμένα τα δημόσια και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα; Όταν ο ΟΗΕ έχει κάνει αναφορά πως η καλύτερη λύση είναι τα σπίτια που έχουμε στην Ελλάδα; Είμαστε υπέρ της υιοθεσίας και της αναδοχής, το «Χαμόγελο του Παιδιού έχει κάνει τις περισσότερες αναδοχές και υιοθεσίες, αλλά τα παιδιά που δεν υιοθετούνται, που θα τα πάνε; Σε ένα ίδρυμα όλα μαζεμένα;»,

Σε εκτενή συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για αδυναμίες και αδιέξοδα που θα προκαλέσουν στον φορέα τα πρόσφατα νομοθετήματα, απειλώντας στην ουσία την λειτουργία των σπιτιών, όπου μεγαλώνουν παιδιά.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1