«Standing ovation» όχι μία αλλά περισσότερες από πέντε φορές επιφύλασσαν οι αμερικανοί γερουσιαστές στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ιστορικής του ομιλίας στο κογκρέσο των ΗΠΑ

Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ιστορική ομιλία του (ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο) σηκώθηκαν όλοι όρθιοι,: Από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, μέχρι μέλη του Κογκρέσου, γερουσιαστές και ομογενείς.

Υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, μια ιστορική ευκαιρία να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης τις ελληνικές θέσεις και να περιγράψει την Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα με λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Από την ενέργεια και την οικονομία, έως την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η αριστοτεχνική ταύτιση της Ελλάδας ιστορικά με την Ουκρανία, όπως και ο παραλληλισμός της Ρωσίας με την Τουρκία και η επισήμανση της στάσης της δεύτερης στα φλέγοντα ζητήματα της συμμαχίας, είναι μερικοί από τους λόγους που η ομιλία αυτή θα μείνει στην ιστορία. Ενθουσιώδης ακροατής στο κογκρέσο Ακούστε την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό κογκρέσο, την πρώτη που εκφωνεί Έλληνας πρωθυπουργός:

Τα σχόλια που ακολούθησαν για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εγκωμιαστικά, με χαρακτηριστικότερο όλων αυτό της Νάνσι Πελόζι, η οποία είπε ότι άλλη μία φορά έχει συγκινηθεί τόσο πολύ με ομιλία σε joint session: Με την ομιλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Τα σχόλια ΤΩΝ γερουσιαστών

«Ως πρόεδρος της Βουλής, ήταν προνόμιό μου να υποδεχθώ τον Εξοχότατο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα το πρωί, πριν από μια διμερή συνάντηση και την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου» έγραψε η Νάνσι Πελόζι και συμπλήρωσε  «Η Ελλάδα υπήρξε πηγή δημοκρατικών αρχών για αιώνες. Ήταν πηγή έμπνευσης για την ίδρυση της Αμερικής. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται ως δημοκρατικά έθνη». 

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου σήμερα. Ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου, δεσμεύομαι να ενισχύσω την εταιρική μας σχέση και να προωθήσω τις κοινές αξίες των δύο εθνών μας».Φρανκ Παλόν. «Ως κόρη Έλληνα μετανάστη, ήταν τεράστια τιμή να συνοδεύσω τον πρωθυπουργό της πατρίδας του πατέρα μου στην αίθουσα της Βουλής για την ιστορική του ομιλία».Νικόλ Μαλιοτάκις. «Σήμερα, υποδεχόμαστε με υπερηφάνεια τον Έλληνα πρωθυπουργό @KMitsotakis στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ως Ελληνοαμερικανός, χαίρομαι ιδιαίτερα που γιορτάζω τη 200ή επέτειο της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τις δημοκρατικές παραδόσεις που θα ενώνουν πάντα τα δύο έθνη μας».Τζον Σαρμπάνις. «Ήταν χαρά μου να καλωσορίσω σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο της χώρας μας. Σας ευχαριστούμε @kmitsotakis για την υπενθύμιση των κοινών αξιών και των κοινών δημοκρατικών αρχών που συνεχίζουν να ενώνουν τις χώρες μας». Αλ Γκριν. «Ήταν τιμή μας να έχουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό @kmitsotakis να απευθύνει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου σήμερα το πρωί για τον εορτασμό της ελληνικής διακοσαετίας. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα». Ρόσα Ντελάουρο. «Είχε την τιμή να παρακολουθήσω την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό και ανυπομονώ να κάνω ό,τι μπορώ για να ενισχύσω αυτή τη σχέση μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών μας». Γκρέις Μενγκ. «Ήταν τιμή μου να συνοδεύσω τον Έλληνα πρωθυπουργό @kmitsotakis στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα το πρωί για την ομιλία στο Κογκρέσο. Ήταν υπέροχο να γιορτάσουμε τη διακοσιοστή επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και την ισχυρή διμερή σχέση των εθνών μας που έχει τις ρίζες της στις κοινές δημοκρατικές αξίες μας». Κρις Παππάς. «Απίστευτα συναρπαστική στιγμή. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος που είμαι Ελληνοαμερικανός και που άκουσα τον πρωθυπουργό @kmitsotakis να μιλάει στο Κογκρέσο. Μας υπενθύμισε τη σημασία της προστασίας της δημοκρατίας εδώ και σε όλο τον κόσμο». Ελένη Καβρός. «Καλώς ήρθατε στο Καπιτώλιο, κύριε Πρωθυπουργέ @kmitsotakis. Ως εκπρόσωπος της NJ1 και των ζωντανών ελληνικών κοινοτήτων της SJ, είμαι υπερήφανος που στέκομαι στο πλευρό σας και στη διαχρονική ελληνική αξία της δημοκρατίας. Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας μας». Ντόναλντ Νόρκρος.