Αυστηρή απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΣ ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπειών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σπήλιος Λιβανός, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ως χώρα του Δυτικού κόσμου σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου, καταπολεμά την τρομοκρατία και επιθυμεί τον διάλογο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις που δέχθηκε η ελληνική πλευρά από τον Τούρκο Υπουργό ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του στα ζητήματα χωρικών υδάτων και αποστατιωτικοποίησης νησιών.

Σε έντονο ύφος, ο Σπήλιος Λιβανός διερωτήθηκε πως είναι δυνατό η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη ΝΑΤΟΐκή Συμμαχία και από την άλλη το casus beli, ενώ ανέδειξε την αντίθεση η γείτονα χώρα να μιλάει για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο.

Ο Έλληνας βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμα, στις συνεχείς και εντεινόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο καθώς και στη συνεχώς πιο επιθετική αναθεωρητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται ακόμα από τους βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος, αντέδρασε άμεσα στις προκλήσεις Ακάρ.