Στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία που βάζει «μπλόκο» στην κάθοδο του νεοναζιστικού κόμματος του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές του 2023.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, «πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία».

Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ουσιαστικά με την τροπολογία αυτή αποκλείεται το κόμμα Κασιδιάρη «Ελληνες» αλλά και η Χρυσή Αυγή σε περίπτωση που ήθελε να κατέβει στις εκλογές. Και έχει σημασία ότι η τροπολογία προβλέπει ότι αποκλείονται τα κόμματα που ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας.