Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των καλλιτεχνών στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω των διαμαρτυριών τους για την αναφερόμενη ως «υποβάθμιση» των πτυχίων τους με τις νομοθετικές ενέργειες της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα εγγυηθεί προσωπικά στους καλλιτέχνες ότι «δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο» και θα διαβεβαιώσει ότι υπάρχει η πρόθεση από τον ίδιο και την κυβέρνηση να δοθούν «καθαρές λύσεις ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στις παραστατικές τέχνες».

Άλλωστε, ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ειλικρίνεια των λεγομένων της. Επίσης, όπως τονίζουν συνεργάτες του, δεν θίγονται ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε το ΠΔ επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους». Επίσης, συγκροτήθηκαν τρεις διυπουργικές ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή όλων των κρατικών σχολών παραστατικών τεχνών για την εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων, προκειμένου να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την δημιουργία δημόσιας -πανεπιστημιακού επιπέδου- σχολής στις παραστατικές τέχνες.

Ποιοι παρέστησαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό:

  • Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος),
  • Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου),
  • Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου),
  • Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Δηώ Καγκελάρη (Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου),
  • Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Θάνος Παπαδογιάννης, Εκπροσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Δεν πήγε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας

Στη συνάντηση είχαν κληθεί και ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπυρος Μπιμπίλας, ο οποίος δεν παρέστη γιατί δήλωσε ότι έπρεπε να παραστεί την ίδια ώρα σε κηδεία και στη θέση του πήγε ο γραμματέας του ΣΕΗ Ορέστης Λάσκος. Στη συνάντηση αν και είχε προσκληθεί δεν πήγε επίσης η Λυδία Κονιόρδου δηλώνοντας ότι δεν είχε θεσμικό ρόλο.