Την οξεία αντίδραση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου προκάλεσε η συμφωνία που υπέγραψε με το Πακιστάν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Μουχάμαντ Αγιούμπ Αφρίντι, και οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Πακιστάν στους τομείς της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της καταπολέμησης των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μηταράκης και ο κ. Αφρίντι συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης νόμιμων οδών μετανάστευσης εις βάρος των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, συνυπέγραψαν Κείμενο Διακήρυξης Προθέσεων για τη θεσμοθέτηση τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και για τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας κατά το προσεχές διάστημα, που θα καλύπτει αφενός θέματα νόμιμης μετανάστευσης αφετέρου ζητήματα διευκόλυνσης των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών.

2>Η αντίδραση Μπογδάνου

συμφωνία που υπεγράφη προκάλεσε την αντίδραση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου: «Η συμφωνία με το Πακιστάν δεν είναι λογική, δεν είναι πατριωτική, δεν είναι δημοκρατική. Δεσμευθήκαμε να διώξουμε όσους παραβίασαν τα σύνορά μας, όχι να προσκαλέσουμε κι άλλους.

Η δημιουργία μιας νέας ισλαμικής μειονότητας είναι εθνικό έγκλημα και βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο βουλευτής.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="el">Η συμφωνία με το Πακιστάν δεν είναι λογική, δεν είναι πατριωτική, δεν είναι δημοκρατική. Δεσμευθήκαμε να διώξουμε όσους παραβίασαν τα σύνορά μας, όχι να προσκαλέσουμε κι άλλους.

Η δημιουργία μιας νέας ισλαμικής μειονότητας είναι εθνικό έγκλημα και βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας. pic.twitter.com/usCVM0bIVe

? constantinosbogdanos (@bogdanosk) February 8, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

2>Η απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης

?τρατηγικός στόχος του υπουργείου, εν αντιθέσει με τον τίτλο, είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης", αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η συμφωνία του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν για παροχή βίζας για εποχική εργασία έως εννέα μηνών ανοίγει τον δρόμο για νέα κύματα μεταναστών και "για τη νομιμοποίηση των ήδη παρανόμως ευρισκόμενων στην Ελλάδα Πακιστανών".

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ανακοίνωσή του, απαντά ότι η συμφωνία "θα παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ζήτησε την έναρξη απευθείας επιστροφών παρανόμων μεταναστών προς το Πακιστάν". Επίσης, "συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου".

Επιπλέον, το υπουργείο εξηγεί ότι "με τη νομοθέτηση του άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση ως αντίβαρο στις -έως σήμερα- παράνομες αφίξεις στη χώρα. Μετανάστευση με κανόνες που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους".

"Σοφιστείες περί δημιουργίας "μειονοτήτων" κατασκευάστηκαν και θα παραμείνουν στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων", καταλήγει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.