Τα “έξυπνα» ρολόγια, τα fitness trackers και άλλες ηλεκτρονικές μικροσυσκευές, τις οποίες φοράμε (wearables), γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, τόσο όσο και τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet. Πρόκειται για μια αγορά, που θα μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό 12,5% τα επόμενα χρόνια και θα ξεπεράσει τα $118 δισ. μέχρι το 2028.

Οι συνδεδεμένες συσκευές κάνουν πολύ περισσότερα από το να δείχνουν την ώρα: παρακολουθούν την υγεία μας, μας δείχνουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία μας, ελέγχουν τα έξυπνα σπίτια μας και μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές σε καταστήματα.

lockquote class="td_quote_box td_box_center">

lockquote class="td_pull_quote td_pull_center">

2>Καθώς τα wearables γίνονται μέρος της καθημερινότητάς, γίνονται ταυτόχρονα και μεγαλύτερος στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες

blockquote>

blockquote>

ποτελούν προέκταση του λεγόμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), που κάνει τη ζωή όλων μας πιο βολική, ενώ παράλληλα μειώνει το χρόνο χρήσης των “έξυπνων” τηλεφώνων.

Και ενώ τα wearables βρίσκουν σταθερά το δρόμο τους στην καθημερινότητα μας, συλλέγουν επίσης περισσότερα δεδομένα και συνδέονται με έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων “έξυπνων” συσκευών. Αυτή ακριβώς η διασύνδεση μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους ασφάλειας, αλλά και ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας.

Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, υπάρχουν τέσσερεις βασικοί τρόποι, που οι φορείς απειλών μπορούν να εκμεταλλευτούν τις επιθέσεις σε wearables. Η πρώτη απειλή σχετίζεται με τα λεγόμενα “τρίτα μέρη” (Third-party companies).

2>Εμπόριο δεδομένων

α δεδομένα, που συλλέγουν οι συσκευές, μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους διαφημιστές. Και σε ορισμένες αγορές υπάρχει ένα ακμάζον εμπόριο τέτοιων δεδομένων, αν και θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά στην Ε.Ε. χάρη στη νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2018.

Μια έκθεση υποστήριξε ότι τα έσοδα που πραγματοποιούνται από τα δεδομένα, που πωλούνται από κατασκευαστές συσκευών υγείας σε ασφαλιστικές εταιρείες, θα μπορούσαν να φτάσουν τα $855 εκατ. μέχρι το 2023.

Ορισμένα τρίτα μέρη μπορεί ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν διαφημιστικά προφίλ για τους χρήστες και να τα πουλήσουν στη συνέχεια. Εάν τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται από πολλές εταιρείες, αυτό αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο παραβίασης.

2>Ξεκλειδώνοντας το “έξυπνο” σπίτι

ια δεύτερη απειλή είναι αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “ξεκλειδώνοντας” το “έξυπνο” σπίτι. Ορισμένα wearables μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των “έξυπνων” οικιακών συσκευών. Μπορούν ακόμη και να ρυθμιστούν για να ξεκλειδώνουν την εξώπορτα. Αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, σε περίπτωση που οι συσκευές χαθούν ή κλαπούν και δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι αντικλεπτικές ρυθμίσεις.

Η κλοπή και χειραγώγηση δεδομένων είναι η τρίτη πιθανή ψηφιακή απειλή. Ορισμένα “έξυπνα” ρολόγια προσφέρουν συγχρονισμένη πρόσβαση στις εφαρμογές του smartphone, όπως τα email και τα μηνύματα. Αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες να κλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το πού αποθηκεύονται πολλά από αυτά τα δεδομένα. Εάν δεν προστατεύονται σωστά, ο πάροχος μπορεί να γίνει στόχος υποκλοπής πληροφοριών. Υπάρχει μια ακμάζουσα υπόγεια αγορά για ορισμένους τύπους προσωπικών και οικονομικών δεδομένων.

2>Απειλές που βασίζονται στην τοποθεσία

νας άλλος βασικός τύπος δεδομένων, που καταγράφεται από τα περισσότερα wearables, σχετίζεται με την τοποθεσία. Με αυτές τις πληροφορίες, οι χάκερ μπορούν να δημιουργήσουν ένα ακριβές προφίλ των κινήσεων σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό θα μπορούσε να τους επιτρέψει να επιτεθούν σωματικά στο χρήστη ή στο αυτοκίνητο/σπίτι του σε ώρες που κρίνεται ότι απουσιάζει. Υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών που φορούν τέτοιες συσκευές, εάν παρακολουθούνται από τρίτους.

Πηγή: sepe.gr