Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, πριν από 40 και πλέον ημέρες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένκσι, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε κοινοβούλια χωρών, αλλά και στο αμερικανικό στο κονγκρέσο και το ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας συμπαράσταση από τις κυβερνήσεις και τους λαούς αλλά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σήμερα, μετά το βρετανικό, γαλλικό, γερμανικό και το ιταλικό ιταλικό κοινοβούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει και στην ελληνική Βουλή, προσκεκλημένος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

2>Ποιοι θα απουσιάζουν - «Συμμαχία» ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης

την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα δώσει το παρών ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης ενώ θα παραστούν και διπλωματικοί εκπρόσωποι άλλων χωρών (Κύπρου, Ουκρανίας και Γαλλίας ως προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση) ενώ η ομιλία αναμένεται να διαρκέσει 15 λεπτά.

Η πρόσκληση για την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή έγινε φυσικά αποδεκτή από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, προκάλεσε όμως την αντίδραση τους ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, αλλά και την αμφίσημη στάση του ΜέΡΑ 25.

Η Ελληνική Λύση δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Βουλής για την ομιλία Ζελένσκι επικαλούμενη έναν «αχρείαστο σχολαστικισμό», όπως το αποκάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς επικαλέστηκε παρατυπία στην πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή, ότι δηλαδή αντί να προσκληθεί από τον ΠτΒ, προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό.

Από τη συνεδρίαση θα απουσιάζει και το ΚΚΕ ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού επικαλέστηκε ενστάσεις επί της διαδικασίας εν τέλει ενημέρωσε ότι θα εκπροσωπηθεί το κόμμα του με έναν βουλευτή.

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ξεκινήσει στις 12 αφού προηγηθεί μια σύντομη εισαγωγή από τον Πρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Τασούλα.