Αρνητική αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη Βουλή των Ελλήνων, εκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μίλησαν και δύο «μαχητές» των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ο ένας εκ των οποίων ανέφερε ότι είναι Έλληνας ομογενής και ανήκει στο «Τάγμα Αζόφ», το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς, και από τη Δύση, ως «νεοναζιστικό»

«Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές» ανέφερε ο ουκρανός Πρόεδρος και έδωσε τον λόγο στον «Μιχαήλ» ο οποίος είπε: «Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο «Αναστάσιος» ο οποίος είπε: «Λέγομαι Αναστάσιος. Ακούστε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Μπορείτε να μιλήσετε και να δώσετε βοήθεια στη Μαριούπολη».

Εξ όσως γνωρίζουμε, δεν ήταν σε γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι εκτός του προέδρου Ζελένσκι θα μιλούσαν και στρατιώτες. Η παραδοχή του συγκεκριμένου στρατιώτη ότι είναι μέλος νεοναζιστικού στρατιωτικού σχηματισμού, δημιουργεί αρνητική εικόνα στην Ελλάδα για τον αγώνα του Ουκρανικού λαού.

2>Αποδοκιμασία από τον ΣΥΡΙΖΑ

κα Γεροβασίλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμαστε την ομιλία του στρατιώτη του «Τάγματος Αζόφ» στην Ελληνική Βουλή: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Φίλης αποχώρησε εκνευρισμένος λέγοντας: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!».