Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η εμβληματική προσωπικότητα του ιταλικού κομμουνισμού και της αριστεράς, εκδότρια της ιστορικής εφημερίδας Il manifesto Ροσάνα Ροσάντα.

Ανθρωπος με τεράστια ευρύτητα πολιτικής μόρφωσης και αντίληψης, εκ των βασικών συντελεστών της ιδεολογικής μετακίνησης στη δυτική Ευρώπη από τον κομμουνισμό στον σοσιαλισμό, η Ροσάνα Ροσάντα το 1969 ήρθε σε ρήξη με το κομμουνιστικό κόμμα Ιταλίας και διεγράφη από αυτό λόγω της ευθείας αντίθεσής της με την επέμβαση των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία.

Αιρετική μέχρι τέλους, στην τελευταία της συνέντευξη αναγνώρισε πως "φταίει και η αριστερά για το ότι στην Ιταλία κερδίζει λέγκα του Ματέο Σαλβίνι".

Στη διάρκεια της ελληνικής χούντας στήριξε την αντίσταση και προσέφερε βοήθεια σε έλληνες κυνηγημένους από τη χούντα των συνταγματαρχών οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην Ιταλία.

Είχε δηλώσει πως όποιος συμμετέχει στην πολιτική ζωή πρέπει να ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του. Τόνιζε όμως ταυτόχρονα και “την εντυπωσιακή συμβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής κατά τις δεκαετίες του 50 και του 60”.

Το πόσο αιρετική ήταν έγινε απολύτως ξεκάθαρο τα χρόνια πού στην Ιταλία δρούσαν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Αντιδράσεις εντός της αριστεράς της εποχής στην Ιταλία είχε προκαλέσει η τοποθέτησή της πως ο τρόπος που μιλούσαν και χρησιμοποιούσαν την ορολογία τους οι τρομοκράτες είχε πολλά κοινά στοιχεία με την σταλινική ορολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ταυτόχρονα δεν δίστασε να τοποθετηθεί υπέρ της διαπραγμάτευσης με τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών για να σωθεί η ζωή του χριστιανοδημοκράτη Πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο, οποίος τελικά δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες.