Στην κοινή συνέντευξη τύπου των ηγετών των χωρών της Μεσογείου μίλησε τόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

3>Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την ομιλία του, ως οικοδεσπότης, ο κ. Μακρόν έδωσε το λόγο, όχι σε κάποια άλλη από τις μεγάλες χώρες οι οποίες πήραν μέρος στη σύνοδο, αλλά στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

trong>Το πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου:

Η Μεσόγειος έχει καταστεί οδός δουλείας. Υπάρχει μια τρομοκρατική απειλή που προστίθεται στα ανωτέρω. Αντικρύζουμε ένα ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων.

Πρώτα μιλήσαμε για το μεταναστατευτικό. Σε αυτό το θέμα υπήρξε σαφής αδράνεια και δυστυχώς, δεν αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την μεταναστευτική κρίση.

Οι γνώμες μας για το θέμα της Τουρκίας είναι παραπλήσιες και ευχόμαστε να υπάρξει αποφυγή της κλιμάκωσης.

Το πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πριν από όλα ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα της Μυτιλήνης.

Θέλω να ευχαριστήσω για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα. Η πρώτη μας μέριμνα ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά. Ευχαριστώ τη Γαλλία και τη Γερμανία που έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών στις επικράτειές τους.

Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα πραγματικότητα. Η Ευρώπη οφείλει να περάσει από τα λόγια συμπαράστασης σε πράξεις. Να πετύχουμε εκεί που στο παρελθόν αποτύχαμε.

Μιλήσαμε για τις τουρκικές προκλήσεις. Η Τουρκία απομακρύνεται από τον διάλογο. Τα συμπεράσματα της παρούσας Συνόδου δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο: Εάν επιθυμεί τον διάλογο, πρέπει να το δείξει στην πράξη. «Τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων». Η Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική. Υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου.»