Μετά το αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη χώρα, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή αναχωρούν για την Αλβανία δύο ομάδες της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν τους  αλβανούς συναδέλφους τους.

Συγκεκριμένα, στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 με 25 μέλη της ΕΜΑΚ και εκπαιδευμένο σκύλο αναχωρεί από την Αθήνα και 15 άτομα της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και εξοπλισμό αναχωρούν από τα Γιάννενα. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε προς την αλβανική πώς είναι στη διάθεσή της για την αποστολή επιστημονικού προσωπικού καθώς και οποιασδήποτε άλλης επιπλέον βοήθειας απαιτηθεί.

Μέχρι στιγμής οι διασωθέντες από τον φονικό σεισμό ανέρχονται σε 28 ενώ οι προσπάθειες των αλβανικών αρχών για την ανεύρεση επιπλέον ζωντανών αγνοουμένων συνεχίζονται ασταμάτητα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τον αριθμό των διασωθέντων ταυτόχρονα όμως τόνισε πως "η ανακούφιση για κάθε ζωή που σώζεται δεν μειώνει τον πόνο των χαμένων ζωών και την τεράστια θλίψη για τις οικογένειές τους που θρηνούν για τις απώλειές τους"