Ένας άνδρας και μια γυναίκα δολοφονήθηκαν σήμερα το πρωί μέσα στη Notre-Dame της Νίκαιας, ενώ μια ακόμη γυναίκα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά, εξέπνευσε λίγο αργότερα μέσα σε μπαρ, που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο, από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ ο δράστης έκοψε τον λαιμό ενός από τα θύματα.

Ένα από τα θύματα που δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία φέρεται να είναι ο νεωκόρος του ναού, όπως είπε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter "τρομοκρατική" την επίθεση.

Ο δράστης φώναζε "Αλλάχου Άκμπαρ" ("Ο Θεός είναι ο Ύψιστος") ακόμη και μετά τη σύλληψή του, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

"Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός", δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους.

"Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό", σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς που βρέθηκαν επί τόπου μετέδωσαν ότι είδαν αστυνομικούς με αυτόματα όπλα να τοποθετούν μια κορδέλα ασφαλείας γύρω από την εκκλησία, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν της Νίκαιας, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης.

Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Στον τόπο της επίθεσης μεταβαίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για "ανθρωποκτονία" και "απόπειρα ανθρωποκτονίας".

Μαχαίρωσαν τον φρουρό του γαλλικού προξενείου στη Σαουδική Αραβία

Συναγερμός όμως και στο γαλλικό προξενείο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όταν άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε φύλακα του γαλλικού προξενείου.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη από τις Αρχές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ζωή του τραυματία δεν κινδυνεύει.

Ένοπλος απείλησε περίπολο αστυνομικών φωνάζοντας «Αλάχου Άγκμπαρ»

Η αστυνομία σκότωσε έναν άνδρα στην Αβινιόν, ο οποίος κράδαινε ένα πιστόλι ενώ φώναζε “Αλάχου Άκμπαρ”, μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

O ένοπλος απείλησε περίπολο αστυνομικών με τους αστυνομικούς αρχικά να προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν με όπλο τύπου τέιζερ. Ωστόσο, ο άγνωστος συνέχισε να τους προσεγγίζει με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται στο Παρίσι μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι' αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Ο δράστης της δολοφονίας του Πατί, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Μετά την δολοφονία του Πατί, γάλλοι αξιωματούχοι, υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες, εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το δικαίωμα παρουσίασης των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ και οι εικόνες αυτές έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον νεκρό καθηγητή.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου με κάποιες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

Το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και συγκεκριμένα κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου.

Ένα φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, έπεσε αργότερα νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

https://twitter.com/MartinDaubney/status/1321739630266515456