Όπως έγινε γνωστό ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μαριούπολη της Ουκρανίας έπεσε στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην ίδια αναφορά ανέφερε ότι περίπου 2.000 Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στους χώρους της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, μας επιτρέπει να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε την τάξη, να επιστρέψει ο πληθυσμός και να αποκατασταθεί η ειρηνική ζωή.

Όσο για εκείνους που κατέφυγαν στο εργοστάσιο Azovstal και έχουν μπλοκαριστεί εκεί και σε ολόκληρη την περίμετρο, χρειαζόμαστε περίπου τρεις με τέσσερις μέρες για να ολοκληρώσουμε κι αυτή την αποστολή», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.


Ο Πούτιν διέταξε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, να ματαιωθεί η έφοδος στη βιομηχανική ζώνη της Μαριούπολης.

Λεωφορεία απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.


Ικανοποίηση Ζελένσκι για τα όπλα από τη Δύση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».